بررسی تطبیقی الغای خصوصیت نزد امامیه با قیاس معتبر نزد عامه *

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات اصول فقه امامیه، دوره: 96، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_MOF-96-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 154
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی رحمانی سبزواری

دانشیار جامعه المصطفی’ العالمیه (arafi@chmail.ir).

چکیده

این تحقیق با توجه به قواعد حاکم بر استنباط و تمسک به آیات و روایات اثبات می کند که قیاس ظنی هیچ گونه اعتبار و حجیتی ندارد، از آن طرف، الغای خصوصیت که در نگاه فقهای امامیه به عنوان یکی از راه های استنباط مورد توجه قرار گرفته است، حجیت و اعتبار آن از یک سو مورد توافق و تسالم فریقین بوده و از سوی دیگر، چون الغای خصوصیت مدلول عرفی است، حجیت آن به اعتبار ظواهر کلام مسند است. علاوه بر آنکه مبانی محکمی، چون عرف و اجماع دارد. در این نوشتار به روایاتی از ائمه معصومین^ اشاره شده است که در آنها به الغای خصوصیت عمل شده است، از همین جهت است که در ابتدای امر این دو مقوله مشابه یکدیگر به نظر می رسد، اما با دقت در مفاهیم و مبانی و ملاحظه ادله آنها اثبات می شود که بین قیاس معتبر در نزد عامه و الغای خصوصیت نزد امامیه تفاوت های اساسی وجود دارد.

کلیدواژه ها

الغای خصوصیت قیاس, تنقیح مناط, بررسی تطبیقی الغای خصوصیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.