عوامل پیش برنده مدیریت محیط زیست روستایی ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: سومین همایش ملی توسعه پایدار روستایی در برنامه هفتم توسعه کشور
  • کد COI اختصاصی: IAGRP03_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 179
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهرام ایمانی

دانشیار، گروه آموزشی برنامه ریزی شهری و روستایی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

آمنه علی نیا جو کندان

دانشجو کارشناسی ارشد، گروه آموزشی برنامه ریزی شهری و روستایی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

محیط زیست یکی از ابعاد حساس و آسیب پذیر به ویزه در روستاها می باشد. امروزه به علت شیوه های نوین زندگی و بخصوص شهرگرایی و استفاده بیش از حد از منابع طبیعی مانند آب و خاک و پوشش جنگلی، فشار بر محیط زیست روز به روز افزایش یافته و به علت عدم مدیریت صحیح، شاهد آلودگی شدید محیط زیست بوده است و بیشترین اثرات منفی ناشی از این نوع مدیریت نامناسب دامن گیر جوامع روستایی شده است. لذا پژوهش حاضر در پی شناخت شاخص ها و معیارهای مناسب و مساعد مدیریت زیست محیطی(عوامل پیش برنده) در روستاهای ایران می باشد. روش تحقیق کتابخانه ای بوده است که از منابع متعدد جهت تححلیل مطالب استفاده شده است. همچنین از جستجوهای اینترنتی در سایت های داخلی و خارجی جهت کسب اطلاعات در زمینه تجارب جهانی بهره برده شده است. بر اساس تحلیل محتوای کیفی داده های گردآوری شده از طریق بررسی منابع موجود و مفاهیم کلیدی از متن یادداشت ها عوامل پیش برنده مدیریت محیط زیست روستایی در قالب پنج گروه اصلی شامل عوامل کالبدی-زیرساختی، طبیعی-اکولوژیکی، اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی و مدیریتی-سازمانی شناسایی شدند. بر اساس نتایج به دست آمده توسعه و بهبود زیرساخت های روستایی، وضعیت توپوگرافیک مناسب روستاها، پوشش گیاهی مناسب روستاها جهت جلوگیری از فرسایش خاک و جاری شدن سیلاب، اجرای سیاست جریمه تولید و رشد اکوتوریسم و گردشگری در سطح روستاها(رونق اقتصادی توام با حفظ محیط زیست)، مشارکت عمومی ساکنان مناطق روستایی در اجرای طرح های توسعه روستایی، همکاری و ارتباط مناسب با سایر ارگان ها(همچون شهرداری و منابع طبیعی)، برگزاری کارگاه ها و دوره های آموزشی برای کارکنان و وجود علم سیاست گذاری و تجربه عملی مناسب مهم ترین عامل های پیش برنده مدیریت محیط زیست روستایی به شمار می آمدند.

کلیدواژه ها

روستا، مدیریت زیست محیطی، برنامه ریزی روستایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.