دانش بومی، دانشی برای توسعه (مطالعه اهمیت اتنوبوتانی)
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: سومین همایش ملی توسعه پایدار روستایی در برنامه هفتم توسعه کشور
- کد COI اختصاصی: IAGRP03_013
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 425
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد گیاهان دارویی و صنعتی، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه فردوسی مشهد
استادیار و عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، پژوهشکده آب و محیط زیست، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
اتنوبوتانی، دانش بومی ارزنده ای است که خاستگاه آن روستاهایی با قدمت دیرینه است. این دانش شامل اعتقادات، مفاهیم، نگرش ها و فرایندهای انتقال، کسب و ذخیره می باشد و علاوه بر ذاتی بودن آن، دانش بومی از حوزه جغرافیایی خاصی سرچشمه گرفته و به طور طبیعی تولید می شود. از این رو، روستاها زیستگاه های انسانی هستند که در دل طبیعت، بخشی از خاستگاه گیاهان دارویی را تشکیل می دهند. بدین ترتیب اتنوبوتانی اندیشه استفاده مختلف از یک یا چند گونه گیاه دارویی است که حوزه مطالعاتی آن در مورد طب سنتی بوده و معمولا با شناسایی گیاهانی شروع میشود که عمدتا توسط جوامع بومی استفاده شده و تامین کننده سلامتی است. اما امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی، سرعت فراموش شدن دانش بومی افراد متخصص در زمینه گیاهان دارویی حتی بیشتر از سرعت تخریب جنگل ها و سایر اکوسیستم ها است. در واقع هدف از این مطالعه تمرکز بر حفظ و نشر دانش بومی به همراه تفکر منطقی از جنس اتنوبوتانی است که زمینه ساز بسترهای مطالعاتی نوین، فرصتهای شغلی، توانمندی اقتصادی، ارتباطات فرهنگی، اکتشافات دارویی و نیز پیوند طب سنتی با طب مدرن است. در نهایت امید است، توسعه با حفظ دانش نهفته در دل روستاها، به شکلی متفاوت و دور از هرگونه تسلیم در مقابل فن آوری استثمارگر امروزی به حقیقت به پیوندد.کلیدواژه ها
منظر طبیعی،کارکردهای متنوع گیاهی، دانش تجربی، رضایت شغلی، سلامت جمعیمقالات مرتبط جدید
- الگوهای معماری بومی در اقلیم گرم و خشک و سرد
- معیارهای طراحی مسکن همساز با اقلیم نواحی کوهستانی
- بررسی سیستماتیک عملکرد بانک های سبز در کاهش اثرات زیست محیطی: تحلیل و ارزیابی روش ها و نتایج
- بررسی انواع جلبک های ضد باکتری و عملکرد ویژه آن ها در حفظ پایدار محیط زیست
- تحلیل فضایی ریزگردها و اثرات جغرافیایی آن در منطقه بمپور
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.