ضرورت تدوین علوم انسانی اسلامی
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: پژوهش نامه علوم انسانی اسلامی، دوره: 5، شماره: 10
- کد COI اختصاصی: JR_POEN-5-10_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 295
نویسندگان
پژوهشگر
چکیده
به دلیل اینکه موضوع علوم انسانی «انسان» است و در آن از احوال و اوضاع انسان بحث می شود، تاثیرات مهمی در زندگی اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی جوامع انسانی دارد. مدت دو قرن است که علوم انسانی موجود، از مغرب زمین وارد کشورهای اسلامی شده و تا امروز، در مراکز علمی بدون هیچ تغییری تدریس می شود. عده ای از دانشمندان مسلمان، ترویج این علوم را در کشورهای اسلامی مفید ندانسته و معتقدندکه باید علوم انسانی مبتنی بر اندیشه دینی تدوین شود. پرسش این است که علوم انسانی جدید چه نواقصی دارد که نمیتواند نیازهای مادی و معنوی جهان اسلام را برآورده سازد و باید علوم انسانی مبتنی بر اندیشه دینی تدوین شود؟ تحقیق حاضر در پی یافتن پاسخ به سوال یادشده است. یافته ها نشان می دهد که علوم انسانی جدید پس از ورود به جهان اسلام، در صحنه نظر و عمل با چالش هایی مواجه بوده است و در تقابل با فرهنگ، آداب و ارزش های اسلامی بوده و اکثر دانش آموختگان این مراکز دین ستیز و وابسته بار آمده اند و در برابر ارزش های دینی قرار گرفته اند. به دلیل ناهمگونی مبانی این علوم با مبانی علوم اسلامی و ناسازگاری علوم انسانی موجود با باورهای دینی و معرفتی جوامع اسلامی و همچنین تفاوت معرفت شناسی انسان از دیدگاه اسلام با معرفت شناسی انسان از منظر غرب، جاودانگی اسلام و جهان شمولی وکمال دین، ایجاب می کند که علوم انسانی اسلامی مبتنی بر ارزش های الهی و دینی تدوین شود.کلیدواژه ها
علوم انسانی, اسلامی, جاودانگی, جهان شمولی, مصلحتاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.