بررسی شست وشوی خاک آلوده به ترکیبات نفتی با استفاده از شوینده سدیم دودسیل سولفات

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه آب و خاک، دوره: 36، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSW-36-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 138
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام اسراری

گروه فنی و مهندسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

حامد طالبی

دانشگاه پیام نور، شیراز، ایران

چکیده

از گذشته تا کنون جهت پاکسازی خاک های آلوده به هیدروکربن ها از روش های متفاوت استفاده گردیده است که هرکدام از این روش ها دارای محاسن و معایب خاص خود بوده و شامل قابلیت هایی ویژه می باشند. در این پژوهش قابلیت روش شست وشو با استفاده از شوینده یونی سدیم دودسیل سولفات و همچنین شناسایی عوامل موثر بر راندمان آن جهت کاهش کل هیدروکربن های نفتی خاک آلوده به روغن قطران بررسی گردید. برای این امر خاک بکر از منطقه صنعتی شهرک رازی اصفهان تهیه و با استفاده از روغن قطران به صورت تعمدی آلوده گردید. زمان ماند، دما، غلظت شوینده و غلظت آلاینده به عنوان متغیرهای این مطالعه در نظر گرفته شدند. بررسی نشان داد خاک منطقه دارای بافت شنی رسی لومی بود. پس از زمان ماند ۲۱ روز، میزان آلودگی آن ۲۶۷۷۶ میلی گرم در هر کیلوگرم خاک اندازه گیری شد. با استفاده از پایلوت صنعتی خاک شویی در شرایط متفاوت انجام گردید. نتایج حاصل از اندازه گیری نمونه های شسته شده نشان داد، استفاده از محیط شست و شوی دارای آب خالص و دمای۳۰ درجه سانتی گراد از موفقیت چندانی برخوردار نمی باشد، ولی افزایش دما تا۹۰ درجه سانتی گراد موجب افزایش راندمان ۵/۱۸ درصدی و همچنین افزودن میزان تا ۴ گرم بر لیتر ماده شست وشو دهنده موجب افزایش ۴۰ درصدی راندمان است. تغییرات زمان ماند هم بر راندمان حذف هیدروکربن تاثیر داشت. در کل بررسی نتایج، شرایط بهینه را دمای ۹۰ درجه، زمان ۲۰ دقیقه و میزان ۴ گرم بر لیتر سورفکتانت با راندمان ۶۱ درصد مشخص نمود که این نتیجه حاکی از مناسب بودن روش جهت کاهش آلودگی این نوع از خاک می باشد.

کلیدواژه ها

خاک آلوده, روغن قطران, شست و شوی خاک, شوینده یونی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.