بررسی نقوش مقرنس کاری مسجد گوهرشاد بر طراحی روی لباس زنان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پژوهش در هنر و علوم انسانی، دوره: 7، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_RAH-7-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 587
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا رحمانی

دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته تاریخ هنر (هنر ایران و باستان) دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر

چکیده

هنر و معماری از مواردی است که با کنکاش و تجزیه و تحلیل و مورد مداقه قرار دادن آن می توان به بسیاری از موارد از قبیل هویت اعتقادی-دینی، فرهنگ و آداب و رسوم و سیاست و ... آن کشور دست پیدا کرد. مسجد گوهرشاد واقع در مضجع شریف و متبرک رضوی (علیه السلام) از معماری ناب و منحصری به فردی برخوردار است و به عنوان یکی از شاهکارهای نادر معماری دوره تیموری شناخته شده است و یکی از بزرگ ترین و زیباترین مساجد تاریخی در ایران، حتی جهان اسلام به شمار می رود. در این مسجد استفاده از معماری سنتی ایرانی و اسلامی به وضوح دیده می شود. مسجد جامع گوهرشاد که بانی آن «گوهرشاد آغا» است، سرشار از هنرهای قدسی معماری ایران زمین، بنا شده است. تاثیر مقرنس کاری بر طراحی لباس اجتماع زنان از جمله مانتو از اهداف این پژوهش محسوب میشود همچنین ترویج الگوهای مناسب پوشاک برای بانوان به واسطه شناخت عناصر سنتی البسه بومی بانوان و کاربردی ساختن مساله بهره برداری نو از پوشاک در ایران است. با توجه به مطالب فوق الذکر در پژوهش حاضر در پی آن هستیم که مقرنس کاری معماری مسجد گوهرشاد و تاثیر آن بر لباس اجتماع زنان را مورد تبیین و مداقه قرار دهیم. در پژوهش حاضر برای گردآوری و دستیابی به نتیجه از روش کتابخانه ای و توصیفی و نهایتا تحلیلی استفاده شده است.

کلیدواژه ها

گوهرشاد مسجد، معماری اسلامی، لباس، مانتو، اجتماع، مقرنس کاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.