پراکنش نماتد انگل گیاهی Pratylenchoides ritteri در مزارع حبوبات استان لرستان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دهمین کنفرانس بین المللی علوم صنایع غذایی،کشاورزی ارگانیک و امنیت غذایی
  • کد COI اختصاصی: FSACONF10_048
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 333
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کورش عزیزی

استادیار گروه گیا هپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان ، خرم آباد

چکیده

عوامل بیماریزا از مهمترین عوامل بازدارنده تولید حبوبات در دنیا به شمار میروند. نماتدها گروه بسیار مهم از جانوران پر سلولیو بدون مهره هستند که خسارت زیادی به گیاهان وارد میکنند. در اثر آلودگی نماتدها یک کاهش عمومی در رشد و نمو گیاهانایجاد میشود. کاهش رشد بصورت لکه موضعی در سطح مزرعه اغلب اولین علائم آلودگی در اثر نماتدها است. نماتدPratylenchoides ritteri از جمله نماتدهای انگل گیاهی مهم می باشد که در ایران ازخاک ریشه اطراف گیاهان مختلف گزارششده است. استان لرستان یکی از مهمترین مناطق تولید حبوبات در کشور می باشد. به منظور تعیین پراکنش نماتد P. ritteri در مزارع حبوبات استان لرستان ۲۵۰ نمونه خاک و ریشه گیاه از مزارع مختلف حبوبات شهرستا نهای این استان جمع آوریشد و بعد از استخراج نماتدها به روشهای مرسوم، نماتدهای گونه P. ritteri شناسایی شد و پراکنش آنها در ۱۱ شهرستان ایناستان مشخص و درصد فراوانی این نماتد انگل گیاهی در مزارع باقلا، سویا، عدس، لوبیا، ماش و نخود تعیین گردید. فراوانی گونهدر کل مزارع حبوبات نمونه برداری شده برابر ۶ / ۵۷ درصد میباشد. درصد فراوانی نماتد در مزارع باقلا ۵۹ درصد، سویا ۷۸ درصد،عدس ۵۷ درصد، لوبیا ۶۳ درصد، ماش ۴۴ درصد و نخود ۵۴ درصد تعیین شد. همچنین فراوانی این نماتد در مزارع حبوباتشهرستان ازنا ۵۸ درصد، الشتر ۶۵ درصد، الیگودرز ۶۶ درصد، بروجرد ۶۲ درصد، پلدختر ۵۰ درصد، چگنی ۵۶ درصد، خرم آباد۵۱ درصد، دورود ۵۷ درصد، رومشکان ۴۷ درصد، کوهدشت ۵۰ درصد و نورآباد ۶۰ درصد بود.

کلیدواژه ها

انگل گیاهی ، شهرستان، فراوانی، محصول

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.