ارزیابی شاخص های کیفی و تغذیه ای روغن دو رقم زیتون ماری و کرونیکی بر مبنای پروفایل اسیدهای چرب

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دهمین کنفرانس بین المللی علوم صنایع غذایی،کشاورزی ارگانیک و امنیت غذایی
  • کد COI اختصاصی: FSACONF10_045
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 288
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه رازقی جهرمی

استادیار گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی،دانشکده کشاورزی، دانشگاه جهرم

سعیده محتشمی

استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جهرم

چکیده

عمده کشت زیتون با هدف تولید روغن انجام میشود. با افزایش آگاهی مردم از خواص محافظتی روغنزیتون علیه بیماریهای قلبی-عروقی و سرطانها، مصرف روغن زیتون در دنیا ۶ برابر شده است. روغنزیتون، حاوی اسید چرب تک غیراشباع اولئیک اسید (C ۱۸:۱)، تا بیش از ۸۰ % کل ترکیب لیپیدی روغنمی باشد، که باعث می شود، مصرف روغن زیتون، خطر ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی را به شدت کاهشیابد، چون نسبت بالای اولئیک اسید به لینولئیک اسید، موجب کاهش میزان لیپوپروتئین با چگالی پایین(LDL) و افزایش میزان لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) می شود. پژوهش حاضر بر روی رقم ایرانیزیتون ماری و رقم خارجی کرونیکی، با هدف مقایسه ارزش تغذیه ای رقم بومی ایران و رقم وارداتی درایستگاه تحقیقاتی زیتون طارم استان زنجان، انجام شد. از هر رقم سه درخت به عنوان تکرار در نظر گرفتهشد. بافت مزوکارپ میوه در دو زمان ۱۵۰ و ۱۸۰ روز بعد از گلدهی (DAF) جمع آوری گردید (تاریخمبنا ۲۵ اردیبهشت ماه). در طارم زیتون ماری در مرحله ۱۵۰DAF برای تهیه کنسرو و کرونیکی درمرحله ۱۸۰DAF برای روغن کشی برداشت می شود. مقدار درصد روغن، درصد اسید اولئیک، لینولئیک،نسبت اولئیک به لینولئیک، نسبت UFA/SFA برای هرتکرار بصورت جداگانه محاسبه شد. آنالیز صفات،با استفاده از دستور GLM در نرم افزار کامپیوتری SAS ، انجام شد. براساس آنالیز نتایج، از آنجا که میزانروغن بافت مزوکارپ، میزان اولئیک اسید و نسبت UFA/SFA در هر دو رقم ماری و کرونیکی، در DAF۱۸۰ به حداکثر میزان خود می رسد، این زمان برای برداشت در منطقه مذکور پیشنهاد میشود. به لحاظدرصد اسید اولئیک و نسبت UFA/SFA رقم ایرانی ماری بطور معنیدار از رقم وارداتی کرونیکی بالاتربوده و بنابراین روغن آن به لحاظ کیفی بسیار با ارزش و قابل توجه می باشد، از اینرو استفاده از رقم ماریبه عنوان کنسرو و برداشت زودهنگام آن، به هیچ عنوان توصیه نمی شود.

کلیدواژه ها

کیفیت روغن زیتون، پایداری اکسیداتیو، اسید اولئیک، رقم ماری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.