حفاظت الکتروپمپ های گریز از مرکز و شناور در صنعت آب به کمک اسکادا

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و مهندسی آب و فاضلاب، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JWWSE-7-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 284
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا خلجی

گروه مهندسی برق، مرکز آموزش عالی شهرضا، دانشگاه اصفهان، ایران.

محسن جنتی

گروه مهندسی برق، مرکز آموزش عالی شهرضا، دانشگاه اصفهان، ایران.

چکیده

کم آبی کره زمین و خشک‎سالی از یک‎سو، افزایش جمعیت، پراکندگی تاسیسات آب و فاضلاب و نیاز روز افزون به آب شرب از سوی دیگر، ضرورت رویکرد مناسب به مدیریت کارآمد تامین و توزیع آب شرب و بهداشتی را بیشتر از پیش نمایان می سازد. الکترو پمپ ها که به‎نوعی سیستم های قدرت در صنعت آب و فاضلاب به‎شمار می روند، نقش عمده و اساسی در استحصال آب و هم‎چنین پمپاژ و انتقال آن از مخزنی به مخزن دیگر را برعهده دارند. یکی از چالش های بزرگ موجود در این سیستم، حفاظت الکتروپمپ های سطحی و شناور در برابر اضافه جریان است. حفاظت الکتروپمپ ها به‎شیوه سنتی مبتنی بر استفاده از انواع رله های بی متال، کنترل بار یا رله های کنترل جریان است. اما عدم عملکرد صحیح رله ها در برخی موارد، پایان عمر مفید رله و خارج شدن رله از محدوده جریان مشخص شده باعث عدم حفاظت مطمئن و به موقع الکتروپمپ ها در برابر اضافه جریان شده که در نهایت، سوختگی الکتروپمپ و مشکلات اجتماعی را به‎دنبال خواهد داشت. از طرف دیگر امروزه برای تامین مطمئن و مداوم آب شرب شهری و روستایی و هم‎چنین توزیع بهینه آن از نظر کیفی و کمی و کنترل دائم پارامترهای مذکور، استفاده از سیستم اسکادا به‎عنوان یک ضرورت انکارناپذیر در صنعت آب و فاضلاب کشور موردتوجه بوده است. از همین‎رو در این مقاله یک روش حفاظتی مبتنی بر اسکادا برای حفاظت انواع الکتروپمپ های سطحی و شناور در برابر اضافه جریان و دیگر خطاها پیشنهاد شده است. بررسی نتایج عملی بهدست آمده از اجرای روش پیشنهادی در آب و فاضلاب استان چهارمحال و بختیاری نشان می دهد که برنامه حفاظتی پیشنهادی می تواند کمک قابل‎توجهی درجهت جلوگیری از خارج شدن الکتروپمپ های صنعت آب و فاضلاب از چرخه استحصال آب شرب نموده و از مشکلات اجتماعی قطع آب مشترکین و نارضایتی های حاصل از آن نیز جلوگیری به‎عمل آورد.

کلیدواژه ها

الکتروپمپ های گریز از مرکز و شناور, حفاظت اضافه جریان, اسکادا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.