بررسی رابطه بین میزان تغییرات سطح زمین در اثر فرونشست و آب زیرزمینی با استفاده از تصاویر ماهوارهای Sentinel-۱ و مدلهای آماری (منطقه مورد مطالعه: دشت ورامین)
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فصلنامه علوم و مهندسی آب و فاضلاب، دوره: 7، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JWWSE-7-1_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 608
نویسندگان
دانشجوی دکتری تخصصی، دانشکده عمران، آب و محیط زیست، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
دکتری تخصصی، گروه مهندسی عمران، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
دکتری مهندسی عمران، گرایش مدیریت منابع آب، مدیرعامل شرکت آب صنعت انرژی،تهران،ایران
کارشناس ارشد، عضو هیئت علمی بازنشسته دانشگاه تهران، شرکت مهندسین مشاورآبران،تهران،ایران
چکیده
یکی از مهمترین مسائلی که در سالهای اخیر مورد توجه بسیاری از پژوهشگران قرار گرفته است، بررسی پدیده فرونشست زمین است. هدف از مطالعه فرونشست، بررسی خطرات و پیامدهایی است که میتواند در اثر آن در طی سالیان متمادی بهوجود آید. اکثر پژوهشگران در تحقیق خود، وقوع زمینلرزه و برداشت بیش از اندازه از منابع آب زیرزمینی در اثر حفر تعداد زیادی از چاههای غیرمجاز را از جمله مهمترین عوامل وقوع فرونشست درنظر گرفتند. هدف این تحقیق ارزیابی ارتباط آماری میان تغییرات سطح آب زیرزمینی و میزان حرکت عمودی سطح زمین با استفاده از مدلهای رگرسیون خطی و درجه ۳ و استفاده از تکنیک تداخلسنجی راداری InSAR در دشت ورامین بین سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۹ است. با توجه به کاربری کشاورزی در بیشتر مناطق این دشت، میتوان اظهار نمود که برداشت بیرویه آب زیرزمینی به عنوان عامل اصلی حرکات عمودی زمین درنظر گرفته شود. بهمنظور آنالیز فرونشست اتفاق افتاده در این دشت، از نرمافزار Snap استفاده شد و با اعمال فیلترهای موردنظر برای رفع نویزهای موجود در تصاویر اولیه، نقشههای جابهجایی سطح در دشت ورامین بهدست آمد. تصاویر استفاده شده برای سطح زمین نیز از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۹ توسط سنجنده SAR ماهواره Sentinel-۱ و بهصورت Asending دریافت شد. در نهایت با مقایسه مدلهای آماری بهدست آمده از نوسان سطح آبخوان و سطح زمین، مشخص شد که مدل رگرسیون خطی با وجود ضریب همبستگی پایین که متاثر از اثرگذاری سایر عوامل طبیعی است، دارای قدرت پیشبینی مطلوبتری نسبت به مدل رگرسیون درجه ۳ است.کلیدواژه ها
فرونشست زمین, سطح آب زیرزمینی, InSAR, SNAP, Sentinel-۱اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.