از حل تا تغییرماهیت مناقشات آبی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت آب و آبیاری، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JWIM-12-2_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 386
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میلاد جعفری

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی و مدیریت آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

سیده سیمین میرهاشمی دهکردی

دانشجوی دکتری، گروه مهندسی و مدیریت آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

صدیقه نصری فخرداود

استادیار، گروه علوم سیاسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران.

حجت میان آبادی

استادیار، گروه مهندسی و مدیریت آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

امینه قربانی

دانشیار، گروه مهندسی سیستم و خدمات، دانشکده فناوری، سیاست و مدیریت، دانشگاه صنعتی دلفت، دلفت، هلند.

چکیده

وجود ذی مدخلان متعدد با منافع، هنجارها، اهداف و ارزش های متفاوت، مناقشه را به جزئی جدایی ناپذیر از سیستم های درهم تنیده آبی تبدیل کرده است. اثرگذاری مخرب و پیامدهای نامطلوب مناقشه بر سیستم های انسانی-طبیعی منابع آب، ضرورت انتخاب راه کار و روش مناسب به منظور مواجهه با مناقشات آبی را مبرهن کرده است. تاکنون روش ها و مدل های مختلفی مانند مدل های بهینه سازی- شبیه سازی، نظریه بازی ها، بازار آب، اشتراک منافع و وابستگی متقابل در مطالعات مناقشات آبی ارائه شده است. روش های مذکور در مطالعات متعددی برای مواجهه با مناقشه در حوضه های آبریز فروملی و فرامرزی مورداستفاده قرار گرفته اند اما راه کارها، راهبردها و سیاست­های مطرح با استفاده از این روش ها در بسیاری از موارد منجر به مواجهه کارآمد با مناقشات آبی نشده است. تحلیل و شناسایی علل ناکارآمدی روش های مرسوم در حوزه مناقشات آبی منجر به شکل گیری پژوهش حاضر شده است. در این راستا، به تطبیق رویکردهای مطرح در حوزه مطالعات صلح و مناقشه با رویکردهای مبنا در مدل های مطالعات مناقشات آبی پرداخته می شود و میزان هم سویی روش های مرسوم در مواجهه با مناقشات آبی با تحولات صورت گرفته در مطالعات صلح و مناقشه واکاوی می شود. فرضیه مطرح در پژوهش حاضر این است که عدم هم سویی مبانی مطالعات مناقشات آبی با تحولات اخیر صورت گرفته در حوزه مطالعات صلح و مناقشه منجر به ایجاد ضعف های بنیادین در روش های مرسوم مواجهه با مناقشات آبی و عدم موفقیت در ایجاد همکاری در حوضه های آبریز مشترک شده است. به منظور آزمون فرضیه پژوهش از منابع کتابخانه ای و روش تحلیل تطبیقی استفاده می شود.

کلیدواژه ها

تغییرماهیت مناقشه, حل مناقشه, مناقشات آبی, مواجهه با مناقشه, همکاری آبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.