چیستی فلسفه دین و علم کلام

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین همایش ملی علوم انسانی در حکمت معاصر با محوریت علامه طباطبایی
  • کد COI اختصاصی: HCWCONF01_050
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 204
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرمحمد قاسمی

کارشناسی ارشد فلسفه و کلام اسلامی، دانشگاه تبریز، دانشکده الهیات و علوم اسلامی، تبریز، ایران.

چکیده

فلسفه دین که امروزه به عنوان یک علم شناخته می شود پیشینه چندانی ندارد. واژه فلسفه، گاهی به دین و یا احکام دینی اضافه میشود، که به معنای غایت و غرض یا فایده و نتیجه است؛ فلسفه از نظر مبادی، غایات و روشهای معرفتی اقسام گوناگون و احیانا متضادی دارد، ولی یک چیز را میتوان از ویژگیهای مشترک تفکر و شناخت فلسفی دانست، و آن عبارت است از بهره گیری از روش انتقادی و داشتن موضعی نسبتا بیطرفانه و دور از پیش داوری و یا داوریهای صرفا عاطفی و ناشی از علایق غیرعقلانی و منطقی.شاید بتوان این مطلب را وجه مشترک شیوه بحث فلسفی به معنای عام آن دانست؛ هر چند ممکن است برخی از کسانی که خود را فیلسوف نامیده و یا به این نام شناخته شدهاند، فاقد چنین ویژگی باشند، ولی در چنین بحثهایی، استثناها معیار داوری به شمار نمیرود. با توجه به اینکه تعاریف متعددی از فلسفه و دین وجودارد، طبعا تعاریف فلسفه دین نیز یکسان نیست. تعریف مورد پذیرش از فلسفه دین در این مقاله عبارت است از: فعالیتی عقلانی یا در جهت معقولیت و توجیه مولفه ها و آموزه های اصلی دین و سازواری آنها با یکدیگر و یا درجهت نفی آنها و نیز ارزیابی نقادانه از آنها. این مقاله میکوشد تا فلسفه دین و علم کلام را از نگاه نظریه پردازان مورد بررسی قرار دهد.

کلیدواژه ها

فلسفه، دین، فلسفه دین، علم کلام.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.