ارزیابی و مقایسه روش های درون یابی و رگرسیون خطی جهت تعیین توزیع مکانی بارش در استان چهارمحال و بختیاری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست و مهندسی آب، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JEWE-8-1_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 400
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه فتوحی فیروزآباد

استادیار، گروه مهندسی طبیعت، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران

حمیده افخمی اردکانی

دانش آموخته دکترا، گروه علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یزد، یزد، ایران

چکیده

در پژوهش حاضر، روش­های کریجینگ ساده و معمولی، معکوس فاصله و رگرسیون خطی بر پایه مدل ارتفاعی رقومی زمین، جهت برآورد بارش سالانه با استفاده از آمار بیست ساله­ داده­های بارش (۲۰۱۸– ۱۹۹۸) در ۳۳ ایستگاه باران­سنجی استان چهارمحال و بختیاری مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور، ابتدا در ArcMAP به ازای هر مدل در روش کریجینگ، واریوگرام آن محاسبه و با استفاده از فن ارزیابی دوجانبه، خطای نقشه­ها برآورد شد. بهترین روش از میان روش­های زمین آماری، روش کریجینگ معمولی با مدل گوسی بود؛ شاخص­های آماری MAE، MBE و RMSE  برای این روش به­ترتیب ۴۴/۷۴، ۴۸/۰ و ۷۲/۹۳ به­دست آمد. سپس داده­های بارش و ارتفاع ایستگاه­های موردنظر با استفاده از مدل رگرسیون خطی در محیط Curve Expert فراخوانی گردید. درنهایت به منظور تعیین بهترین مدل برای توزیع مکانی بارش و هم­چنین مقایسه روش­های آماری و زمین آماری، مدل­های رگرسیون خطی و کریجینگ معمولی با فن ارزیابی متقابل با یکدیگر مقایسه شدند و شاخص­های آماری MAE، MBE و RMSE برای روش رگرسیون خطی به­ترتیب ۱۱۵، ۳ و ۱۵۵ به­دست آمد. درنتیجه با توجه به دقت، صحت و میزان خطای نقشه­های تهیه شده مناسب­ترین روش برای درون­یابی بارش سالانه روش کریجینگ معمولی با مدل گوسی می­باشد.

کلیدواژه ها

ارزیابی دو جانبه, سیستم اطلاعات جغرافیایی, کریجینگ, مدل ارتفاعی رقومی, معکوس فاصله

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.