آنالیز ترکیبات فرار محلول در آب گیاه بوقناق آبی E. planum L

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: کنگره گیاهان دارویی؛ مکانیزاسیون و فرآوری
  • کد COI اختصاصی: MPMPA01_145
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 533
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رقیه سبحان وردی

گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

محمدتقی عبادی

گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

مهدی عیاری

گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

گیاه E. planum از گونه های در معرض خطر انقراض جنس Eryngium از تیره چتریان (Apiaceae) می باشد. خواص دارویی فراوانی از جمله فعالیت ضد التهابی، ضد دیابت، آنتی اکسیدانی و درمان دردهای مزمن برای این جنس گزارش شده است. در ابتدا بذرهای این گونه تهیه و سپس در گلخانه به منظور تولید نشاء کشت گردید. نشاءهای تولید شده به مزرعه منتقل شد. نمونه برداری از اندام هوایی، در مرحله گلدهی کامل در سال دوم بعد از کاشت، انجام شد و در سایه خشک گردید. از نمونه ها عرق گیری شد و با استفاده از روش های مختلف و همچنین جزءگیری با حلال های پنتان، هگزان، اتیل استات، کلروفرم، ترکیبات فرار محلول در آب آن، جهت آنالیز با کروماتوگرافی گازی آماده سازی گردید. بخشی از نمونه توسط دستگاه روتاری و بخش دیگری توسط خشک کن انجمادی و بخشی نیز با استخراج فاز جامد ((SPE آماده سازی شد. راندمان (mg/۱۰۰ml) جزء ها و نمونه های خشک شده عرق به صورت زیر: پنتان (۳۰/۶)، اتیل استات (۱۷/۶)، هگزان (۱۵/۸)، کلروفرم (۷/۳)، استخراج فاز جامد (SPE) (۸/۴)، روتاری (۴/۷) و خشک کردن انجمادی (۱/۹) بدست آمد. در روش های مختلف جزءگیری، به ترتیب بیشترین و کمترین درصد ترکیبات عمده ی cis-Chrysanthenyl acetate در جزء اتیل استاتی(۱۱/۹) و روش SPE، β-Elemene در روش روتاری (۱۱/۵) و در جزء اتیل استاتی ۱/۲، Germacrene A در روش روتاری (۴/۹) و در جزءگیری با هگزان و اتیل استات (۱)، ۱۴-hydroxy-(Z)-Caryophyllene در روش SPE (۲۱/۲) و در جزء پنتانی (۲/۸) و ترکیب (Z)-Falcarinol در روش روتاری (۱۲) و در جزءگیری با هگزان و اتیل استات (۰/۵) به دست آمد.

کلیدواژه ها

عرق گیری، جزءگیری، E. planum ، دیابت، ترکیبات فرار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.