بررسی اثرات اقلیمی گودال باغچه ها در معماری سنتی ایرانی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی و ششمین کنفرانس ملی معماری-شهر: از معماری بومی تا شهرسازی معاصر
  • کد COI اختصاصی: CBEAUI06_046
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 445
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا سلطان زاده

ژوهشگر دوره دکتری فناوری معماری، گروه معماری، پردیس هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، تهران، ایران

شاهین حیدری

استاد، گروه معماری، دانشکده معماری، پردیس هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

در شرایط دنیای امروز از جهت مصرف زیاد انرژی و مسائل اقتصادی شرایط بسیار پیچیده ای برای کشوری همچون ایران در مقیاس جهانی پیش آمده است. خیلی از راهکارهای غیر فعال که در گذشته متناسب با اقلیم هر قسمت از ایران مورد استفاده قرار می گرفته است می تواند در معماری و طراحی امروز هم تامین کننده آسایش حرارتی برای ساکنان فضاهای مختلف زیستی باشد. هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش اقلیمی گودال باغچه که یک عنصر مهم در خانه ها و فضاهای ساخته شده در زمان قدیم در اقلیم گرم و خشک بوده است، توجه شود. پرسش این تحقیق این است که میزان کارایی گودال باغچه در مورد تامین آسایش حرارتی تا چه میزان می باشد؟ در این پژوهش از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و شبیه سازی رایانه ای بهره برده شده است. مدل هایی با ابعاد و تناسبات مختلف بر اساس الگوهای هندسی معماری گذشته مدل سازی شده تا میزان کارایی راهکارهای معماری در نرم افزار شبیه ساز جریان باد مورد بررسی قرار گیرد. متغییر های مستقل این پژوهش آب و هوا، گودال باغچه و مشخصات فیزیکی بنا بوده و متغییر وابسته آسایش حرارتی می باشد. نتایج نشان می دهد که گودال باغچه در اقلیم گرم و خشک نقش به سزایی در بالابردن شاخص های آسایش حرارتی در فصول گرم سال را بر عهده داشته ، همچنین نتایج نشان می دهد که در زمان حال هم با استفاده از این راهکار می توان از هزینه های ساخت و بهره برداری و هزینه های مرتبط با مصرف انرژی چه در فصل گرم و چه در فصل سرما کاهش داد.

کلیدواژه ها

معماری سنتی ایران، گودال باغچه، انرژی و ساختمان، شبیه سازی عملکرد ساختمان، آسایش حرارتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.