کارکردهای اجتماعی معماری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی و ششمین کنفرانس ملی معماری-شهر: از معماری بومی تا شهرسازی معاصر
  • کد COI اختصاصی: CBEAUI06_039
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 519
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم زارعیان

عضو هیات علمی و رییس بخش مطالعات اجتماعی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی

چکیده

طرح مسئله: مرور تاریخ معماری نشان می دهد در دوره ای معماران میخواستند نشان دهند که فضاهای ساخته شده دارای آثار اجتماعی اند. در این رویکرد شهرسازان و معماران تصور میکردند که می توان از طریق نحوه چیدمان فضایی، احساس مثبت متقابل و نوع دوستی را در جامعه ایجاد کرد. اما پس از نقدهای دهه های ۱۹۶۰و ۱۹۷۰مبنی بر اینکه این رویکرد تقلیل گرایانه و نوعی جبرگرایی معمارانه است، این ایده کنار گذاشته شد. بنابراین مسئله این مقاله تقابل بین این دو دیگاه مبنی بر وجود با عدم وجود کارکرد اجتماعی برای معماری است که هر دو ایده مورد نقد قرار می گیرد؛ یعنی این ایده که معماری اثرات اجتماعی مشخصی دارد و این ایده که معماری هیچ تاثیر اجتماعی ندارد.هدف مقاله: ارائه مدلی جهت درک کارکردهای اجتماعی معماری است. بنابراین سوال تحقیق اینگونه بیان میشود که چگونه میتوان با استفاده از مفهوم سرمایه اجتماعی یعنی شبکه ای از روابط مبتنی بر اعتماد و همکاری بین افراد در معماری، برای معماری کارکد اجتماعی قائل شد؟روش تحقیق: روش انجام این مهم روش اسنادی و تحلیلی- نظری است که به صورت مطالعه ای بین رشته ای انجام شده است.نتیجه مطالعه: این بررسی نشان می دهد اگر معماری را به عنوان یک دیسپوزیتف درنظر بگیریم یعنی آن را مجموعه ای از عوامل مرتبط به فضای ساختمان مانند هنجارها، قوانین، کاربریها، عملکرد و غیره فرض کنیم و نه اینکه صرفا معماری را به عنوان یک ابژه یا فضای ساخته شده ببینیم، می تواند ما را در ایجاد روابط مبتنی بر اعتماد متقابل با استفاده از معماری کمک کند. در این حالت است که می توان گفت معماری می تواند سرمایه اجتماعی جامعه را افزایش دهد.

کلیدواژه ها

معماری، اعتماد، کارکرد، اثرات اجتماعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.