ارتباط پلی مورفیسم ناحیه ای از ژن بتادیفنسین با ورم پستان بالینی در گاوهای شیری هلشتاین: یک مطالعه شاهد- موردی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 12، شماره: 34
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-12-34_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 106
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه یوسفی

Shiraz University

عبداله میرزایی

Shiraz University

حسن شریفی یزدی

Shiraz University

ابوالفضل حاجی بمانی شورکی

University of Tabriz

چکیده

چکیده مبسوط مقدمه و هدف: در صنعت پرورش گاو شیری همزمان با انتخاب گاوهای پرتولید، اهمیت شناسایی ژنوتیپ مقاوم به بیماری­ ها از جمله ورم پستان نیز تاکید شده است. پلی مورفیسم ژن بتادیفنسین گاو می تواند به عنوان یکی از نشانگرهای مولکولی در انتخاب گاوهای شیری مقاوم به ورم پستان مورد استفاده قرار گیرد. هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط موتاسیون نقطه ای ژن بتا-دیفنسین و وقوع ورم پستان بالینی در گاوهای شیری با استفاده از روش RFLP-PCR در جهت شناسایی ژنوتیپ مطلوب ژن بتادیفنسین گاو شیری مقاوم به ورم پستان بود. مواد و روش ها:  از مجموع ۷۳ گاو ماده (۳۲ راس دارای سابقه بیماری ورم پستان و ۴۱ راس فاقد سابقه) در یک گاوداری صنعتی نمونه خون در لوله های حاوی ضد انعقاد EDTA اخذ شد. پس از استخراج DNA، و تکثیر ناحیه دارای پلی مورفیسم ژن بتادیفنسین گاو (۳۹۳ جفت باز)، جهت تشخیص سریع پلی مورفیسم در ناحیه ۲۲۳۹ توالی ژن (تبدیل باز C به T)، محصولات PCR، توسط آنزیم اندونوکلئاز (NlaIII (Hin۱II)) هضم آنزیمی شد. بررسی آماری نتایج مطالعه به وسیله آزمون مربع کای (Chi-square) انجام گرفت. یافته ها: فراوانی آلل های مربوط به ژن بتادیفنسین درمورد آلل C و آلل T در جمعیت گاوهای مورد مطالعه به ترتیب ۰/۶۸ و ۰/۳۲ بود. نتایج این مطالعه بیان گر ارتباط بین موارد ابتلا به بیماری ورم پستان و وجود پلی مورفیسم در ژن بتادیفنسین بود. بطوریکه، موارد ابتلا به بیماری ورم پستان در گاوهای دارای آلل T نسبت به گاوهای فاقد آن  از نظر عددی کمتر بود. نتیجه گیری: برخی از پلی مورفیسم های ژن بتادیفنسین، می تواند در برنامه های تولید مثلی به ­عنوان نشانگر مولکولی جهت انتخاب گاوهای شیری به منظور کاهش تعداد موارد ابتلا به بیماری ورم پستان بالینی مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

β-difensin, Dairy cow, Mastitis, Polymorphism, بتادیفنسین, پلی مورفیسم, گاو شیری, ورم ­پستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.