بررسی تاثیر افزودن منابع مختلف کلسیم و اندازه ذرات آن بر عملکرد تولید و کیفیت تخم مرغ مرغان تخم گذار

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 12، شماره: 34
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-12-34_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 261
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رسول میرزائی

Tabriz university

حسین جانمحمدی

Tabriz university

مجید علیایی

Tabriz university

سید علی میرقلنج

urmia university

چکیده

چکیده مبسوط مقدمه و هدف: استفاده از  منابع مختلف کلسیم با اندازه ذرات مختلف در مزارع پرورش مرغان تخم گذار و همچنین اثرات نوع منبع کلسیم و اندازه آن بر عملکرد تولید پرنده و کیفیت تخم مرغ، سبب توجه به  بررسی اثرات نوع منبع کلسیم و اندازه ذرات آن در عملکرد تولید و کیفیت تخم مرغ در مرغان تخم گذار، شده است. مواد و روش­ ها: این آزمایش به منظور بررسی تاثیر استفاده از منابع مختلف کلسیم و اندازه ذرات آن بر عملکرد تولید و کیفیت تخم مرغ مرغان تخم گذارهای- لاین W-۸۰ انجام شد. بدین منظور تعداد ۱۹۲ قطعه مرغ تخم گذار با وزن بدن و تولید مشابه انتخاب شد و آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل (۲×۳) با سه منبع کلسیم (صدف معدنی، صدف دریایی، کربنات کلسیم) و دو اندازه ذرات (۱- ریز: با ذرات < ۲ میلی متر  و ۲- مخلوط: مخلوطی از ذرات > ۲ و ۲-۴ میلی متر)، در ۴ تکرار و ۸ پرنده در هر تکرار به مدت ۸ هفته از سن ۵۰-۴۲ هفتگی انجام شد.  یافته­ ها: نتایج  نشان داد که کربنات کلسیم کمترین میزان انحلال پذیری و ذرات ریز در مقایسه با ذرات درشت انحلال پذیری بیشتری داشتند (۰/۰۵> p). اثر اصلی منبع کلسیم بر میزان مصرف خوراک معنی دار بود (۰/۰۵> p). اثرات اصلی و متقابل  منبع کلسیم و اندازه ذرات آن بر ضریب تبدیل خوراک، وزن تخم مرغ، تعداد تخم­ مرغ شکسته معنی دار نبود (۰/۰۵< p). اثرات اصلی و متقابل منبع و اندازه ذرات کلسیم بر صفات کیفیت داخلی تخم مرغ از قبیل درصد سفیده، درصد زرده، واحد هاو و شاخص زرده معنی دار نبود، ولی pH سفیده تخم­مرغ به صورت معنی داری  تحت تاثیر اصلی منبع کلسیم تفاوت نشان داد (۰/۰۵> p)، که کم­ترین pH مربوط به جیره حاوی صدف معدنی و بیشترین pH مربوط به جیره صدف دریایی بود. اثر اصلی و متقابل منبع کلسیم و اندازه ذرات بر صفات کیفیت خارجی تخم مرغ، وزن نسبی پوسته، ضخامت پوسته، خاکستر پوسته، معنی دار نبود (۰/۰۵< p)، ولی وزن مخصوص تخم مرغ به صورت معنی داری تحت تاثیر اثرات اصلی منبع کلسیم قرار گرفت (۰/۰۵> p) و کمترین و بیشترین مقادیر به ترتیب مربوط به صدف معدنی و صدف دریایی بود. نتیجه­ گیری: نتیجه نهایی نشان داد که کربنات کلسیم کمترین انحلال پذیری را در بین منابع کلسیم مورد استفاده در این تحقیق داشته و ذرات ریز در مقابل ذرات درشت انحلال پذیر تر بودند. با این حال، تفاوت معنی داری بین صفات کیفیت داخلی و خارجی تخم مرغ و عملکرد تولید پرندگان با استفاده از منابع مختلف کلسیم و اندازه ذرات مختلف مشاهده نشد.  

کلیدواژه ها

Calcium Source, Egg Quality, Laying Hen, Solubility, انحلال پذیری, کیفیت تخم مرغ, مرغ تخم­گذار, منابع کلسیم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.