مطالعه زمینه های اجتماعی موثر در شکل گیری بیماری های اعصاب و روان (روان پریشی) با استفاده از استراتژی نظریه زمینه ای

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: علوم اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد، دوره: 18، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SOCIAL-18-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 68
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا صنعت خواه

استادیار و عضو گروه جامعه شناسی،واحد کرمان،دانشگاه آزاد اسلامی،کرمان،ایران

محمد جلال کمالی

استادیار و عضو گروه مدیریت بحران،واحد کرمان،دانشگاه آزاد اسلامی،کرمان،ایران

نوید فاتحی راد

استادیار و عضو گروه مدیریت بحران،واحد کرمان،دانشگاه آزاد اسلامی،کرمان،ایران

مهناز زعیم باشی

کارشناسی ارشد گروه جامعه شناسی،واحد کرمان،دانشگاه آزاد اسلامی،کرمان،ایران

چکیده

هدف: تحقیق در تلاش است تا شناخت وسیع تری از دلایل،زمینه ها و فرایند های اجتماعی موثر بر بروز بیماری های اعصاب و روان به دست آورد.روش: از این رو با استفاده از تکنیک مصاحبه عمیق و آزاد در چارچوب نظریه زمینه ای و با استفاده از نمونه گیری نظری از ۲۳ بیمار بهبود یافته مبتلا به بیماری های اعصاب روان و پنج نفر از اعضای خانواده های بیماران، داده های لازم گرد آوری و تنظیم شد.یافته ها: پس از تحلیل یافته های پژوهش ، مقوله های دغدغه های زندگی،مشاوره و آموزش کاربردی،بی توجهی به عدالت ،سرمایه اجتماعی درون گروهی به عنوان شرایط زمینه ای، مشاجره و تنش در خانواده،شخصیت حساس عاطفی،تنش های اقتصادی، سوء مصرف مواد مخدر.به عنوان شرایط علی، باور پذیری/نا آگاهی شناختی /کنترل احساسات فردی و اجتماعی.به عنوان شرایط مداخله گر، پشتیبانی حمایتی و عاطفی/اثربخشی درمان به عنوان تعاملات و ایجاد تشنج و هراس در خانواده/ ترک مسئولیت خانوادگی و اجتماعی/افزایش هزینه های خانواده/تاثیرات فردی به عنوان پیامد ها تعیین شدند. سرانجام مفهوم بیماری اعصاب و روان برخاسته از" شخصیت حساس شکننده"به عنوان مقوله هسته برگزیده شد. نتیجه گیری: نتایج بررسی نشان می دهد که فشار روانی دارای منشا اجتماعی است و با ساختارها و نظام اجتماعی ارتباط وسیع و تنگاتنگی دارد. عواملی همچون تاهل، تحصیلات، روابط خانوادگی، مشکلات اقتصادی، بیکاری و ازدواج های ناموفق ، افراد را برای ابتلا به بیماری روانی مستعدتر می سازد.

کلیدواژه ها

بیماری های اعصاب و روان , نظریه زمینه ای , , زمینه های اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.