امکان سنجی کوهپیمایی تفریحی- ورزشی در جهت گردشگری روستایی استان مازندران با بهره گیری از GIS

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه مسکن و محیط روستا، دوره: 30، شماره: 133
  • کد COI اختصاصی: JR_JHRE-30-133_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 80
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناهید سجادیان

مهیار سجادیان

چکیده

  در ایران،روستاها باوجود داشتن منابع طبیعی پایه کشاورزی، با مشکلات اقتصادی مواجه می­باشند.این مسائل لزوم توجه به راهکارهای مکمل اقتصادی چون گردشگری روستایی را مطرح می­سازند.گردشگری روستایی می­تواند طیف وسیعی از فعالیت­های گردشگری،از جمله کوهپیمایی تفریحی- ورزشی را شامل گردد.کوهپیمایی، فعالیتی پرطرفدار در سراسر جهان است که بسیاری به آن می­پردازند. استان مازندران نیز به لحاظ خصوصیات طبیعی و ویژگی­های اقلیمی و غیره از استانهای ممتاز به لحاظ فعالیت­های مبتنی بر طبیعت محسوب می­گردد.اما مسئله این است که ویژگی­های طبیعی به­ویژه ارتفاعات و توپوگرافی، آن­چنان که باید به­عنوان فرصت در جهت توسعه روستاهای استان مازندران شناسایی نگردیده و در این جهت برنامه­ریزی نشده است.در این راستا به نظر می­رسد که استان مازندران در زمینه کوهپیمایی تفریحی- ورزشی در راستای گردشگری روستایی و نتایج حاصل ازآن در جهت اقتصاد تکمیلی، استعداد و ظرفیت دارد.لذا این پژوهش در این راستا، با بهره­گیری ازسیستم اطلاعات جغرافیایی، نسبت به شناسایی مناطق مستعد کوهپیمایی تفریحی- ورزشی استان مازندران اقدام نمود و سپس روستاهای در ارتباط این مناطق مستعد در سه بازه کمتر از ۵۰۰متر،۵۰۰ تا ۱۰۰۰متر و۱۰۰۰تا ۱۵۰۰ متر در قالب دو نوع روستای زیر ۲۰ خانوار و بالای ۲۰ خانوار به تفکیک شناسایی گردید وسپس جهت ارائه راهکارهای کاربردی با توجه به چهار شاخص تعداد روستا، جمعیت ، تعداد خانوار و دسترسی به راهها در جهت گردشگری روستایی مورد تحلیل واقع گردید روش تحقیق توصیفی - تحلیلی است. براساس یافته­های تحقیق استان مازندران در زمینه های طبیعی، انسانی(روستایی)و فرصتهای توسعه­ گردشگری روستایی مبتنی بر کوهپیمایی تفریحی- ورزشی دارای استعداد می­باشد. در انتها نیز بر اساس یافته­های تحقیق راهکارهای کاربردی نیز ارائه شده است.

کلیدواژه ها

pleasure mountaineering, sport rural Tourism, Mazandaran ، GIS, کوهپیمایی تفریحی- ورزشی، گردشگری روستایی، مازندران، GIS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.