اثر مدیریت طولانی مدت بقایا، خاک ورزی و مصرف کود نیتروژن بر عملکرد دانه ذرت (Zea mays L.) و ویژگی های خاک

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زراعی ایران، دوره: 18، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRO-18-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 167
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی رضا صفاهانی

دانشگاه پیام نور، تهران، صندوق پستی ۴۶۹۷-۱۹۳۹۵

تینا دادگر

دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان

رضا پاسندی

دانشگاه پیام نور واحد گرگان

مریم علویان

دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر

چکیده

به منظور ارزیابی اثر مدیریت طولانی مدت بقایا و کود نیتروژن بر عملکرد دانه ذرت رقم سینگل گراس ۷۰۴ و ویژگی های خاک، یک آزمایش مزرعه­ای هفت ساله (۱۳۹۰-۱۳۸۴) در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی قائم شهر مازندران انجام شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: (۱) مدیریت بقایا گندم در دو سطح: حفظ بقایا (+R) و حذف بقایا (-R)؛ (۲) خاک ورزی  در دو سطح: بدون خاک ورزی (ZT) و خاک ورزی مرسوم (CT) و (۳) مقدار کود نیتروژن در چهار سطح: صفر ، ۱۰۰، ۲۰۰ (به عنوان شاهد) و ۳۰۰ کیلوگرم در هکتار (N۱-N۴). نتایج نشان داد که در پایان دوره آزمایش، تیمارهای بدون خاک ورزی با حفظ بقایا و ۳۰۰ کیلوگرم نیتروژن (ZT+RN۴) و بدون خاک ورزی با حفظ بقایا و ۲۰۰ کیلوگرم نیتروژن (ZT+RN۳)، بهترین کیفیت خاک و بالاترین میانگین عملکرد دانه ذرت در سال های۱۳۹۰-۱۳۸۹ (به ترتیب ۵۲۵۰ و۵۱۵۰ کیلوگرم در هکتار) را داشتند. کمترین عملکرد دانه در سال­های ۱۳۹۰-۱۳۸۹ (۲۱۵۰ کیلوگرم در هکتار) و ویژگی­های نامطلوب فیزیکی و شیمیایی خاک، به تیمار بدون خاک ورزی بدون بقایا و بدون کود نیتروژن (ZT-RN۱) اختصاص داشت. کربن آلی، نیتروژن کل، رطوبت، ثبات خاکدانه، مقاومت مکانیکی، اسیدیته و قابلیت هدایت الکتریکی ویژگی های مشخص کننده تفاوت کیفیت خاک در خاک ورزی مرسوم و بدون خاک ورزی بودند. ویژگی های خاکی کربن آلی، نیتروژن کل، ثبات خاکدانه و مقدار رطوبت، در مجموع بالاترین همبستگی را با عملکرد دانه (R= ۰.۸۷**) داشتند. یافته های این پژوهش نشان داد که تیمار بدون خاک ورزی با حفظ بقایا (ZT+R) همراه با ۲۰۰ کیلوگرم نیتروژن (N۳)، با بهبود خواص خاک، باعث پایداری تولید محصول ذرت خواهد شد.

کلیدواژه ها

Crop residue, Maize, Soil organic carbon and Tillage., بقایای گیاهی, خاک ورزی, ذرت و کربن آلی خاک.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.