ارزیابی روابط بین عملکرد دانه و صفات گیاهی در ارقام سنتتیک و اکوتیپ های برتر رازیانه (Foeniculum vulgare. Mill) در شرایط تنش خشکی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زراعی ایران، دوره: 17، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRO-17-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 176
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اعظم اکبری

دانش آموخته کارشناسی ارشد پردیس ابوریحان دانشگاه تهران

علی ایزدی دربندی

دانشیار پردیس ابوریحان دانشگاه تهران

کیوان بهمنی

دانشجوی دکتری پردیس ابوریحان دانشگاه تهران

حسینعلی رامشینی

استاد یار پردیس ابوریحان دانشگاه تهران

چکیده

در این پژوهش، روابط بین صفات زراعی و عملکرد دانه در بین نتاج نسل اول سه رقم سنتتیک و هفت اکوتیپ والدینی  رازیانه در دو آزمایش جداگانه بر پایه طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط بدون تنش و تنش خشکی در بهار سال ۱۳۹۲ در مزرعه تحقیقاتی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین ارقام مورد  بررسی تفاوت معنی­داری از نظر کلیه صفات مورد بررسی وجود داشت. در شرایط بدون تنش ارقام سنتتیک میان رس و مشکین شهر با ۲۳۵۷ و ۲۲۰۸ کیلوگرم در هکتار و در شرایط تنش خشکی نیز مشکین شهر و سنتتیک میان رس با ۱۰۹۱ و ۵/۱۰۸۱کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه را تولید کردند. نتایج تجزیه همبستگی ژنوتیپی بین صفات در شرایط بدون تنش نشان داد که عملکرد دانه با صفات تعداد چتر (**۹۴/۰ =r)، تعداد چترک (**۸۹/۰ =r)، تعداد دانه در چتر (**۸۹/۰ =r) و قطر گل (**۷۹/۰ =r)، و در شرایط تنش با صفات تعداد چتر (**۷۷/۰ =r)، تعداد چترک (**۸۶/۰ =r)، قطر ساقه (**۸۵/۰ =r) و قطر گل  (**۹۶/۰ =r) همبستگی مثبت و معنی­داری داشت. نتایج تجزیه رگرسیون گام به گام نیز مشخص نمود که صفات مستقل موثر و معنی­دار در عملکرد دانه در شرایط بدون تنش شامل قطر ساقه، تعداد چتر، تعداد چترک، تعداد دانه در چتر و در شرایط تنش شامل قطر ساقه، تعداد چتر و تعداد گره بودند. نتایج تجزیه علیت نشان داد که در شرایط بدون تنش و تنش تعداد چتر بیشترین اثر مستقیم و مثبت را در ایجاد تغییرات عملکرد دانه داشت. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که صفت تعداد چتر یکی از مهم­ترین صفات زراعی برای انتخاب ارقام رازیانه با عملکرد دانه بالا در شرایط بدون تنش و تنش خشکی می­باشد.

کلیدواژه ها

Drought stress, Fennel, Path analysis, Stepwise regression and Synthetic cultivar, تجزیه علیت, تنش خشکی, رازیانه, رقم سنتتیک و رگرسیون گام به

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.