گرو ه بندی ژنوتیپ های توتون گرمخانه ای براساس تجزیههای آماری چند متغیره

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زراعی ایران، دوره: 14، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRO-14-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 215
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد محسن زاده گلفزانی۱

دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان

حبیب الله سمیع زاده لاهیجی

دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان

علی اعلمی

دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان

مرداویج شعاعی دیلمی

مرکز تحقیقات توتون گیلان

سیهلا طالش ساسانی

دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان

چکیده

به منظور بررسی تنوع ژنتیکی در ژنوتیپ های توتون گرمخانه ای، تعداد ۴۹ ژنوتیپ توتون برگزیده در سال ۱۳۸۹ در مرکز تحقیقات توتون گیلان (رشت) در قالب طرح لاتیس ۷×۷ با دو تکرار کشت شدند و ۱۴ صفت ( تعداد برگ، طول برگ، عرض برگ، ضریب سطح برگ، شاخص شکل برگ، طول دوره گل دهی، شروع گلدهی، روز تا گل دهی، ارتفاع بوته، قطر ساقه، عملکرد برگ سبز، عملکرد برگ خشک، مجموع درآمد، میانگین قیمت هرکیلو برگ خشک و عدد کلروفیل متر) مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه خوشه ای به روش UPGMA، ژنوتیپ های مورد مطالعه را در پنج گروه مجزا قرار داد که به ترتیب ۶، ۱، ۲۵، ۴ و ۱۳ ژنوتیپ در این پنج گروه قرار گرفتند. صحت گروه بندی حاصل از تجزیه خوشه ای با تابع تشخیص کانونی به روش خطی فیشر ۸/۸۷ درصد تایید شد. هیبرید C۲۵۸×MC۹۴۴ از لحاظ اکثر صفات مهم اقتصادی دارای ارزش بالایی بود. گروه پنجم ژنوتیپ هایی را که پایین ترین ارزش را از لحاظ صفات مهم عملکرد و اجزای عملکرد داشتند، در برگرفت. نتایج حاصل از تجزیه به عامل ها جهت گروه بندی ژنوتیپ ها و بررسی ماهیت ضرایب همبستگی بین صفات، براساس مولفه های اصلی پس از چرخش وریماکس چهار عامل با نام های عملکرد اقتصادی، فنولوژی، قیمت و خصوصیات برگ را مشخص نمود که در مجموع ۱۹/۷۹ درصد از تغییرات بین صفات را توجیه کردند و بررسی نمودار پراکنش دوگانه براساس دو عامل اول و دوم، ناحیه چهارم را به عنوان ناحیه مطلوب تشخیص داد. نتایج این تحقیق می تواند در برنامه ریزی پروژه های اصلاحی و تصمیم گیری برای انتخاب والدین مناسب در دو رگ گیری برای افزایش عملکرد برگ خشک مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

Genetic diversity, Morphological traits, Principal components analysis and Varimax rotation, تجزیه به مولفه های اصلی, تنوع ژنتیکی, چرخش وریماکس و صفات مورفولوژیک.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.