روابط عملکرد دانه با صفات گیاهی مرتبط با عملکرد در ژنوتیپ های سورگوم دانه ای در شرایط تنش خشکی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زراعی ایران، دوره: 14، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRO-14-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 211
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده مطهره سروری

دانشگاه تربیت مدرس

سید علی رضا بهشتی

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی.

چکیده

در این آزمایش روابط عملکرد و خصوصیات مرتبط با عملکرد در ۱۳ ژنوتیپ سورگوم دانه ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و در سه محیط آزمایشی مجزا ( شرایط بدون تنش، تنش خشکی در دو مرحله رویشی و زایشی) مورد ارزیابی قرار گرفت. در محیط بدون تنش آبیاری با استفاده از لولههای هیدروفیکس و نصب دریچه خروجی برای هر ردیف صورت گرفته و در دو محیط واجد تنش، اعمال تنش در مرحله رویشی (از مرحله چهار برگی تا آغاز آبستنی و در مرحله زایشی (از آغاز گلدهی تا مرحله خمیری سخت)، آبیاری فقط در خارج از مراحل تنش به روال معمول انجام شد.تجزیه واریانس داده ها اختلاف معنی داری را بین ژنوتیپ ها برای خصوصیات مورفولوژیک مرتبط با عملکرد در هر سه شرایط محیطی نشان داد. همبستگی ساده بین صفات مورد بررسی در شرایط بدون تنش نشان داد که عملکرد دانه با صفات شاخص برداشت و تعداد دانه در خوشه، در شرایط تنش در مرحله رویشی با صفات شاخص برداشت، عملکرد بیولوژیک، تعداد دانه در خوشه، ارتفاع برگ پرچم از زمین و ارتفاع بوته و در شرایط تنش در مرحله زایشی با صفات شاخص برداشت و روز تا گلدهی همبستگی مثبت و معنی داری داشت. نتایج تجزیه رگرسیون چندگانه خطی به روش گام به گام مشخص نمود که در شرایط بدون تنش صفات تعداد دانه در خوشه، مساحت برگ پرچم، وزن هزار دانه، وزن خشک ساقه، ارتفاع بوته، وزن خشک برگ و روز تا رسیدگی فیزیولوژیک، در شرایط تنش در مرحله رویشی صفات تعداد دانه در خوشه و ارتفاع برگ پرچم از زمین و در شرایط تنش در مرحله زایشی مساحت برگ پرچم و طول خوشه اجزاء و صفات مستقل موثر و معنی دار در عملکرد دانه به عنوان صفت وابسته مدل بودند. صفات مورد آزمایش در شرایط بدون تنش، تنش در مرحله رویشی و تنش در مرحله زایشی به ترتیب با ضرایب همبستگی ۸۶/۰=r، ۷۵/۰= r و ۵۶/۰= r تغییرات عملکرد را توجیه کردند. نتایج تجزیه علیت نشان داد که وزن بذور در خوشه، تعداد دانه در خوشه و وزن خشک ساقه به ترتیب در شرایط بدون تنش، تنش در مرحله رویشی و تنش در مرحله زایشی بیشترین اثر مستقیم را در ایجاد تغییرات عملکرد دانه داشتند و بیشترین اثر غیر مستقیم مثبت و منفی آنها به ترتیب از طریق تعداد دانه در خوشه، وزن بذور در خوشه، قطر ساقه، مساحت برگ پرچم و ارتفاع بوته بر عملکرد دانه اعمال نمودند.

کلیدواژه ها

: Multiple linear regression, Path analysis, Reproductive growth stage and Vegetative growth stage, تجزیه علیت, رگرسیون چند متغیره, مرحله رویشی و مرحله زایشی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.