اثر مدیریت تلفیقی علف های هرز بر عملکرد و اجزای عملکرد سورگوم جارویی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زراعی ایران، دوره: 13، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRO-13-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 154
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرید لطفی ماوی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان

جهانفر دانشیان

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج

محمدعلی باغستانی

موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور

علی فرارزی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه

علیرضا شایسته نیا

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان

چکیده

به منظور بررسی اثر استفاده از علف کش و وجین بر عملکرد سورگوم جارویی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در تابستان ۱۳۸۷ در شهرستان میانه استان آذربایجان شرقی طراحی و اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل نوع علف کش در سه سطح (فورام سولفورون، توفوردی+ ام سی پی آ و بروموکسنیل+ ام سی پی آ)، غلظت علف کش در سه سطح (غلظت توصیه شده برای مزارع ذرت، ۲۵ درصد بیشتر و ۲۵ درصد کمتر از غلظت توصیه شده) و وجین در دو سطح (وجین و عدم انجام وجین) بودند. نتایج نشان داد که همه تیمارهای آزمایشی اثر بسیار معنی داری در افزایش عملکرد بیولوژیکی سورگوم داشتند و عملکرد دانه نیز در تیمارهای نوع علفکش و وجین معنی دار بود، ولی اثر غلظت علف کش معنی دار نگردید. علف کش فورام سولفورن با ۵۷/۴۲ درصد و ۷۳/۳۷ درصد، به ترتیب بیشترین میزان افزایش عملکرد بیولوژیکی و عملکرد دانه را در بین علف کش های آزمایشی داشت. تیمار وجین نیز تاثیر معنی داری در افزایش میزان عملکرد بیولوژیکی و عملکرد دانه داشت. نتایج ارزیابی صفات شاخص برداشت و شاخص بهره وری خوشه نیز حاکی از معنی دار بودن اثر تیمارهای آزمایشی بود. علف کش فورام سولفورون بیشترین تاثیر را در کنترل علف های هرز داشت و اجرای وجین در مقایسه با عدم اجرای آن، باعث افزایش صفات شاخص برداشت و شاخص بهره وری خوشه گردید. بیشترین تعداد خوشه چه، تعداد دانه و وزن خوشه در متر مربع (به ترتیب ۳۲۷۰ خوشه چه، ۱۱۷۵۰۰ دانه و ۲۹۹۰ گرم) از تیمار علف کش فورام سولفورن به دست آمد. تیمار اعمال وجین نیز با۳۰۳۰ خوشه چه، ۱۱۸۹۰۰ دانه و ۳۰۹۰ گرم در متر مربع برای صفات مذکور نسبت به تیمار عدم وجین، برتری معنی داری داشت. بر اساس نتایج این آزمایش، استفاده از علف کش فورام سولفورون با ۴/۶۱ سانتی متر و ۳/۶۶ گرم، به ترتیب بیشترین طول خوشه و وزن ساقه را که از صفات مهم گیاهی در تولید سورگوم جارویی محسوب می شوند، تولید کرد. تیمار اعمال وجین نیز در افزایش صفت طول خوشه با ۳/۵۸ سانتی متر، بهتر از عدم وجین بود.

کلیدواژه ها

Broomcorn, Chemical control, Mechanical control, Integrated control and Weed., سورگوم جارویی, علف های هرز, کنترل تلفیقی, کنترل شیمیایی و کنترل مکانیکی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.