اثر تقسیط کود نیتروژن و زمان برداشت بر عملکرد ریشه و خصوصیات کیفی چغندرقند

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زراعی ایران، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRO-13-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 296
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ولی ا... یوسف آبادی

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند

محمد عبداللهیان نوقابی

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند

چکیده

تحقیق حاضر جهت بررسی نحوه مصرف نیتروژن و تاثیر طول دوره رشد گیاه بر خصوصیات کمی و کیفی چغندرقند رقم ۷۲۳۳ در دشت جوین شهرستان سبزوار اجرا گردید. پنج شیوه تقسیط کود نیتروژن (N۱: ۲۵ درصد همزمان با کاشت + ۷۵ درصد در زمان تنک، N۲: ۵۰ درصد همزمان با کاشت + ۵۰ درصد در زمان تنک، N۳: ۲۵ درصد همزمان با کاشت + ۵۰ درصد در زمان تنک + ۲۵ درصد بیست روز بعد، N۴: ۱۰۰ درصد همزمان با تنک، N۵: ۵۰ درصد همزمان با تنک + ۵۰ درصد بیست روز بعد) و چهار زمان برداشت محصول با فواصل یک ماه که از اول شهریور شروع و تا اول آذر هر سال ادامه یافت، به ترتیب به عنوان سطوح عوامل اصلی و فرعی، به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار طی سه سال (۱۳۷۷ تا ۱۳۷۹) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که نحوه تقسیط نیتروژن بر صفات گیاهی و کیفی چغندرقند تاثیر معنی داری نداشت. کلیه صفات کمی و درصد قند قابل استحصال و درصد قند ریشه، به استثنای غلظت ناخالصی های ریشه، تحت تاثیر زمان های مختلف برداشت قرار گرفتند. اثر متقابل بین نحوه تقسیط نیتروژن و زمان برداشت بر هیچکدام از صفات اثر معنی داری نداشت. عملکرد ریشه و عملکرد شکر سفید به ترتیب از حدود ۴۰ و ۹/۳ تن در هکتار در برداشت اول (اول شهریور)، به حدود ۶۸ و ۲۷/۸ تن در هکتار در برداشت چهارم (اول آذر ماه) افزایش یافت. با تاخیر در برداشت، درصد قند ریشه نیز از ۸/۱۳ درصد در برداشت اول به ۲/۱۵ درصد در برداشت آخر افزایش یافت. بر اساس نتایج بدست آمده از این آزمایش بهتر است برداشت چغندرقند در این منطقه و مناطقی با شرایط اقلیمی مشابه تا نیمه دوم مهر ماه به تعویق افتد. به علاوه از تقسیط نیتروژن و مصرف چند مرحله ‍‍ ای آن در سیستم آبیاری بارانی، بدلیل عدم اثر معنی دار در افزایش عملکرد چغندرقند و همچنین احتمال تاثیر نامطلوب بر ساختار خاک، خودداری شده و کل کود نیتروژن مورد نیاز گیاه پس از مرحله ۴ تا ۶ برگی (زمان تنک) مصرف شود.

کلیدواژه ها

Harvest time, Nitrogen, Split application, Purity and Sugar beet quality, تقسیط نیتروژن, زمان برداشت, عیار, کود سرک وکیفیت چغندرقند.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.