اثر تنش خشکی پس از گرده افشانی بر محتوای پلی آمین های دانه دو رقم گندم نان

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زراعی ایران، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRO-13-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 133
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن سعیدی

دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه

علی احمدی

پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

فواد مرادی

پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی کرج

افشین توکلی

کشاورزی دانشگاه زنجان

چکیده

به منظور مطالعه اثر تنش خشکی در مرحله تقسیم سلولی (از زمان گرده افشانی تا ۱۴ روز بعد) و پر شدن دانه (۱۴ روز بعد از گرده افشانی تا مرحله رسیدگی فیزیولوژیک) بر محتوای پلی آمین های دانه و ارتباط آن با رشد دانه در دو رقم متحمل (زاگرس) و حساس (مرودشت) به تنش خشکی و آزمایشی در آذر ماه سال ۱۳۸۶ به صورت فاکتوریل در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران، در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. میزان رطوبت خاک در تیمار شاهد در محدوده ظرفیت مزرعه و در تیمارهای تنش خشکی در محدوده ۵۰ درصد ظرفیت مزرعه نگهداری شد. نتایج نشان داد که در تیمار شاهد، غلظت پوترسین در دانه های در حال رشد رقم زاگرس به طور معنی داری بیشتر از رقم مرودشت بود. هر دو نوع تیمار تنش خشکی باعث افزایش معنی-دار میزان پوترسین دانه های رقم مرودشت و کاهش معنی دار آن در دانه های رقم زاگرس شد. بیشترین غلظت اسپرمین و اسپرمیدین در دانه ها در مرحله تقسیم سلولی مشاهده شد. اعمال تنش خشکی به ویژه در مرحله تقسیم سلولی، باعث افزایش معنی دار اسپرمین و اسپرمیدین در دانه های در حال رشد هر دو رقم، به خصوص رقم متحمل به خشکی زاگرس گردید. با توجه به نتایج به دست آمده، به نظر می رسد که اسپرمین و اسپرمیدین نیز همانند هورمون های گیاهی اکسین و سیتوکینین یا در مشارکت با آنها در تنظیم تقسیم سلولی دانه های در حال رشد گندم و شکل گیری قدرت مخزن نقش موثری داشته و باعث پایا نگه داشتن تقسیم سلولی دانه های در حال رشد در شرایط تنش خشکی می شوند.

کلیدواژه ها

Polyamines, Putrescine, Spermidine, Spermine, Water stress and Bread wheat., اسپرمیدین, اسپرمین, پلی آمین ها, پوترسین, تنش خشکی و گندم.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.