توحید خاصی و تفسیر آیات متشابه از منظر ملاصدرا

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای فلسفی کلامی، دوره: 15، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_PFK-15-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 418
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد عبادی

استادیار گروه معارف قرآن و اهل البیت(ع) دانشگاه اصفهان.

داود صائمی

دانشجوی مقطع دکتری علوم قرآن و حدیث دانشگاه تهران

احمد بهشتی

استاد گروه فلسفه و کلام اسلامی دانشگاه تهران

چکیده

آیات متشابه در طول تاریخ علوم اسلامی از جمله مباحث چالش برانگیز بوده است. صدرالمتالهین شیرازی در اصول هستی شناسی خود قائل به نظریه توحید خاصی در مقابل دیدگاه توحید عامی است. وی معتقد است بدون آنکه نیازی به تاویل آیات متشابه یا قول به تجسم در باب ذات باری تعالی باشد می توان بر مبنای اصول فلسفی عرفانی دیدگاه توحید خاصی ظواهر الفاظ آیات را حفظ کرد و همه آیات متشابه را بر ظاهر معنای آنها حمل کرد. اما بر مبنای نظریه توحید عامی نمی توان آیات متشابه را بر ظاهر الفاظ حمل کرد، بلکه یا باید آنها را تاویل کرد، یا قول به تجسم در باب واجب الوجود را پذیرفت. با توجه به چندتباری بودن مسئله متشابهات قرآن، ملاصدرا در این مسئله رهیافت میان رشته ای اخذ کرده است.

کلیدواژه ها

توحید خاصی, توحید عامی, آیات متشابه, عرش, ملاصدرا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.