پهنه بندی پتانسیل های اقلیمی کشت گندم دیم در استان آذربایجان غربی
- سال انتشار: 1388
- محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و توسعه، دوره: 7، شماره: 13
- کد COI اختصاصی: JR_GDIJ-7-13_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 291
نویسندگان
چکیده
شناخت اقلیم و بررسی نیازهای اقلیم شناختی گیاهان زراعی از مهمترین عوامل موثر در تولید است. با بررسیهای هواشناسی کشاورزی میتوان امکانات بالقوه اقلیمی را در مناطق مختلف مشخص و از آنها حداکثر بهرهبرداری را نمود. نظر به اهمیتی که عوامل اقلیمی در تولیدات دیم داشته، همچنین به علت تواناییهای بالقوه دیمزارهای استان آذربایجان غربی، بررسی جامعی براساس آمارهای بلندمدت عناصر اقلیمی انجام گرفت. برای انجام این مطالعه از سامانههای اطلاعات جغرافیایی استفاده شد. پارامترهای مورد استفاده در این تحقیق عبارتند از: احتمال وقوع بارش سالانه ۳۰۰میلیمتر و بیشتر، مقادیر بارش پاییزه، بهاره و ژوئن (خرداد) با احتمال وقوع ۷۵% ، احتمال وقوع دماهای مناسب (۱۴-۸ درجه سانتیگراد) در مرحلهی جوانهزنی گندم دیم، احتمال وقوع دمای حداکثر روزانه ۲۵درجه سانتیگراد و بیشتر در مرحلهی گلدهی و احتمال وقوع دمای حداکثر روزانه ۳۰ درجه سانتیگراد و بیشتر در مرحلهی پر شدن دانه. برای بررسی پارامترهای بارش از ۲۶ ایستگاه و پارامترهای دما از ۱۳ ایستگاه هواشناسی موجود در منطقه استفاده گردید. برای دستیابی به تاریخ رسیدن به مراحل مختلف رشد گندم، از درجه- روزهای رشد (GDD)استفاده شد. با بهرهگیری از نیازهای رویشی (شرایط اقلیمی مطلوب) گندم دیم، لایههای اطلاعاتی کلاسهبندی و ارزش وزنی هرکدام از پهنهها مشخص شد. نهایتا با همپوشانی و تقاطع لایههای اطلاعاتی بهروش « ارزش وزنی طبقهبندی شده» مخدوم، نقشهی نهایی که پتانسیلهای اقلیمی را برای کشت گندم دیم در استان آذربایجان غربی نشان میداد تهیه گردید. نتایج نهایی نشاندهندهی این واقعیت است که نقش هر یک از عناصر اقلیمی بارش و دما، متناسب با مراحل مختلف رشد، در مناطق مختلف استان متفاوت است همچنین از طریق انطباق لایههای موثر در فرایند کشت دیم گندم در محیط GIS، امکان شناخت میزان مطلوبیت مناطق جهت کشت این گیاه زراعی ارزشمند وجود دارد.کلیدواژه ها
پهنه بندی, پتانسیل اقلیمی, آذربایجان غربی, گندم دیم, GISاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.