نظریه وسایط ومساله ربط کثرت به وحدت ازدیدگاه صدر المتالهین

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای فلسفی کلامی، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_PFK-10-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 126
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی نکوئی سامانی

پژوهشگر-دانشجوی دکتری معارف اسلامی دانشگاه باقرالعلوم قم

چکیده

 مساله نحوه پیدایش موجودات متکثر و معلول های گوناگون از مبدا و احد،  یا ربط کثرت به وحدت، یکی از مباحث مهم و بنیادین فلسفه اسلامی است. مقاله حاضر به بررسی رهیافت های فلسفی برخی ازحکمای اسلامی با تاکید بر نظریات صدر المتالهین شیرازی، در مورد نحوه ربط وحدت و کثرت می پردازد. حکمای اسلامی براساس اعتقاد به اصل وحدت ذات واجب تعالی وعلیت وفاعلیت مطلق ذات ربوبی و قاعده متقن «الواحد لایصدر عنه الا الواحد» وبرخی اصول دیگر  نظیر تشکیک وجود و قاعده امکان اشرف، کوشیده­اند تا رابطه موجودات متعدد با علت واحد را تبیین نمایند. مهم­ترین رویکرد در این زمینه« نظریه وسایط وجود» ویا« وسایط فیض» است. این مقاله می کوشد بر اساس رهیافت ها ودیدگاه های حکیمان مسلمان، بویژه صدر المتالهین به تبیین نظریه وسایط و مبانی وادله اثبات آن بپردازد ومهم ترین شبهات این نظریه را پاسخ گوید.    

کلیدواژه ها

واجب الوجود, قاعده الواحد, عقل اول, کثرات, وسایط, موجودات مادی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.