بررسی دیدگاه های نولدکه در مورد رسم الخط و قرائت قرآن

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: نشریه قرآن پژوهی خاورشناسان، دوره: 4، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_QKH-4-6_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 185
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد جواد اسکندرلو

عضو هیئت علمی جامعه المصطفی العالمیه

سید حسن حسینی

کارشناسی ارشد تفسیر و علوم قرآن

چکیده

یکی از خاورشناسانی که جایگاه بلند و شهرت زیادی میان خاورشناسان جهان دارد، تئودور نولدکه آلمانی است وی بخش سوم کتاب «تاریخ قرآن» را به مباحث رسم الخط و قرائت قرآن اختصاص داده است. موضوع قرائت و رسم الخط قرآن در واقع سابقه ای طولانی دارند. قدمت و اهمیت آن دو باعث گردیده است، توجه بیشتری را جلب کنند و کتب و آثار متعددی در موردشان تدوین گردد، به گونه ای که برخی به طور خاص در مورد قرائت یا رسم الخط، آثاری از خود برجای گذاشته اند. به رغم تالیف آثار زیاد، محل معرکه آراء قرار گرفتن این دو مقوله که کاملا بحث در مورد آن روشن شده بود باز شبهات متعددی به وجود آورد که با دلایل متقن و قوی پاسخ داده می شوند. نولدکه در تحقیقاتش شبهات و نظرات خود را درباره نص قرآن، قرائات و رسم الخط مطرح کرده است. در این نوشتار برخی عقائد و نظرات او مانند: نسبت دادن تمام قرائات به پیامبر، ارتباط حقیقی بین قرآن و قرائات، نبود نص واحد معتبر برای قرآن، ایجاد اختلاف قرائات از لهجه های متعدد، اعتبار حدیث سبعهاحرف، نسبت اتهام وجود اشکال های لفظی در قرآن به پیامبر، وجود خطا و اشتباه در نص عثمانی و نقصان متن قرآن در زمان حیات پیامبر تبیین، بررسی و نقد می شود.

کلیدواژه ها

قراءات, رسم الخط, مصحف عثمانی, سبعهاحرف, نولدکه, قرآن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.