ارتباط تغییرات ویژگی‎‍های مخزنی با فرایندهای رسوبی سازند ایلام در میدان سوسنگرد، جنوب غرب ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های چینه نگاری و رسوب شناسی، دوره: 38، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JSSR-38-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 151
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راضیه فولادوند

دانشجوی دکتری گروه حوضه‎‍های رسوبی و نفت، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

محمد حسین آدابی

استاد، گروه حوضه‎‍های رسوبی و نفت، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

عباس صادقی

استاد، گروه حوضه‎‍های رسوبی و نفت، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

محمود جلالی

اداره زمین شناسی سطح‎‍الارضی، مدیریت اکتشاف، تهران، ایران

چکیده

به منظور توسعه و اکتشاف میادین، به شناخت چارچوب مدل زمین شناسی و تغییرات کیفیت مخزنی نیاز است. در این مطالعه، تغییرات کیفیت مخزنی سازند ایلام با ضخامت تقریبی۱۴۵متر، در میدان سوسنگرد در فروافتادگی دزفول شمالی بررسی شد. مدل رسوبی این سازند، باتوجه به نبود ساختار ریزشی و ساخت‎‍های ریفی از نوع رمپ کربناته در نظر گرفته شد. در میدان موردمطالعه، دو سکانس کامل و یک سکانس ناقص رسوبی رده سوم شناسایی شد. با نزدیک شدن به مرز سکانس‎‍ در بخش میانی سازند ایلام، با توسعه انحلال‎‍های حفره‎‍ای و قالبی، به ویژه در جلبک‎‍های سبز با جنس آراگونیت، توسط سیال‎‍های خورنده عبوری از استیولیت‎‍ها و شکستگی‎‍ها، شرایط مخزنی بهتر شده ‎‍است؛ اما در سکانس بالایی، با وجود توسعه تخلخل‎‍های بین دانه‎‍ای در اائیدها در نزدیکی مرز سکانس سیمان شدگی، مانع از ایجاد شرایط مخزنی مناسب شده ‎‍است. جنوب شرق میدان در سکانس‎‍ قاعده‎‍ای و قسمت اعظم دسته رخساره پیش رونده سکانس میانی، ریزرخساره‎‍های کم عمق تری نسبت به شمال غرب میدان دارد. به نظر می‎‍رسد جنوب شرق میدان بر بلندای قدیمی قرار دارد و احتمالا مقادیر کمتر نمودار تخلخل در شمال غرب میدان در اثر دوری از این بلندی قدیمی باشد؛ بنابراین برای توسعه میدان سوسنگرد و پی جویی های آتی، جنوب شرق میدان پیشنهاد می‎‍شود.

کلیدواژه ها

محیط رسوبی, سکانس‎‍ رسوبی, کیفیت مخزنی, سازند ایلام, میدان سوسنگرد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.