گیاه پالایی خاکهای آلوده به عنصر روی در منطقه ایرانکوه توسط گونه های مرتعی
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: نشریه پژوهش های خاک، دوره: 21، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_AREO-21-2_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 187
نویسندگان
کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات جهاد و کشاورزی شهرستان اصفهان
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات جهاد و کشاورزی شهرستان اصفهان
چکیده
یکی از مسائل مهم و اساسی در دنیای امروزپاکسازی خاکهای آلوده به آلاینده های آلی و معدنی می باشد. گیاه پالایی یکی از روشهایی است که در دهه های اخیر به آن توجه زیادی شده است. در این روش از گیاهان مقاوم که دارای زیتوده بالا، سیستم ریشه ای قوی و دارای ضریب انتقال عنصر گیاهی بالا داشته باشند استفاده می شود. شناخت گیاهان بومی با زیتوده بالا در پاکسازی خاکهای آلوده به عناصر سنگین بسیار مهم است. بدین منظور جهت مطالعه میزان پالایش خاکهای آلوده به عنصر روی به ترتیب سه جایگاه با درجات مختلف آلودگی عنصر روی (شدید، متوسط و شاهد) در معدن سرب و روی" باما" در منطقه ایرانکوه اصفهان انتخاب گردید. پس از بررسی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاکهای منطقه یازده گونه گیاهی از هفت خانواده انتخاب و در سه تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی در بهار ۱۳۸۳ برداشت شد. خاک ریزوسفری گیاهان از نظر خصوصیات شیمیایی و فرم عصاره گیری شده با DTPA نیز مورد بررسی قرار گرفت. زیست انباشتگی، دامنه تحمل پذیری و فاکتور انتقال عنصر روی در گیاهان مورد بررسی در این تحقیق ارزیابی و بررسی شد . نتایج نشان داد گونه های گیاهی ابنوس استلاتا[۱] و آستاراگالوس گلوکانتوس[۲] با انباشتگی ۳/۲۹۳ و ۱/ ۱۹۵ میلی گرم بر کیلوگرم در اندام هوایی و فاکتور انتقال ۷۲/۵ و ۴۶/۶ به ترتیب گونه های گیاهی مناسب جهت توصیه درپالایش خاکهای آلوده به عنصر روی در این منطقه و مناطق مشابه می باشند. ۳- Ebenus stellata ۴- Astragalus glaucanthusکلیدواژه ها
پالایش خاک, گیاه پالایی, عصاره کشی گیاهی, روی, گیاهان مرتعیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.