تاثیر معماری منابع انسانی بر خلق ارزش مشتری: یک مطالعه تجربی در یکی از سازمان های دفاعی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مطالعات مدیریت راهبردی دفاع ملی، دوره: 6، شماره: 21
  • کد COI اختصاصی: JR_ISSK-6-21_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 211
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمهدی فرحی

دانش آموخته دکتری مدیریت راهبردی، دانشکده مدیریت و برنامه ریزی، دانشگاه جامع امام حسین (ع)، تهران، ایران.

محمد علی اکبری

کارشناسی ارشد مدیریت منابع انسانی، سازمان مدیریت صنعتی، تهران، ایران

سید مهرداد رسولی

کارشناسی ارشد مدیریت منابع انسانی، دانشکده مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.

بهزاد قاسمی

دکتری مدیریت صنعتی، گروه مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندر دیلم، ایران.

چکیده

توسعه قابلیت­های دانش یکی از منابع رقابتی برای خلق ارزش مشتری در سازمان­های نوآور دفاعی است که در بستر معماری منابع انسانی تجلی می­یابد. هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی تاثیر معماری منابع انسانی بر خلق ارزش مشتری در یک سازمان دفاعی است. ما تلاش کردیم یک چارچوب معماری منابع انسانی متشکل از اقدامات منابع انسانی، زمینه اجتماعی و یادگیری سازمانی را برای دستیابی به خلق ارزش مشتری معرفی کنیم. جامعه آماری تحقیق یکی از سازمان­های زیرمجموعه وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح است که مدیران و کارشناسان سازمان به عنوان واحد تحلیل آماری انتخاب شدند. بر اساس بررسی تحقیقات گذشته، عوامل مربوط به متغیرهای تحقیق استخراج و سازه­های مدل تحقیق با استفاده از تکنیک­های تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی شناسایی و تایید شدند. سپس روابط فرض شده با استفاده از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری بررسی شدند. نتایج حاصله نشان می­دهند که اقدامات منابع انسانی بر خلق ارزش مشتری اثرگذار است و نوع عضویت کارکنان این رابطه را تعدیل می­کند. همچنین زمینه اجتماعی و یادگیری سازمانی این اثرگذاری را تقویت می­کنند. سایر یافته­ها حاکی از آن است که روابط در نظر گرفته شده در مدل تحقیق تایید شدند. مدیران ارشد سازمان مورد مطالعه به طور اخص و سایر مدیران سازمان های دفاعی به طور عام می­توانند از مدل پیشنهادی به عنوان یک سناریو از نقشه راه منابع انسانی برای دستیابی به خلق ارزش مشتری با توجه ماموریت اصلی و اهداف کلان سازمان خود بهره­برداری کنند.

کلیدواژه ها

معماری منابع انسانی, اقدامات منابع انسانی, یادگیری سازمانی, زمینه اجتماعی, خلق ارزش مشتری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.