بررسی تناسب فرم و محتوای شاهنامه با روح زمانه دوره غزنوی با کمک نظریه تاریخذهنیت عامه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: یازدهمین کنفرانس بین المللی مطالعات زبان،ادبیات، فرهنگ و تاریخ
  • کد COI اختصاصی: LLCSCONF11_081
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 232
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی آرزومند لیالکل

دانش آموخته دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)

سیدعلی قاسم زاده

استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)

چکیده

فضای فکری و روح زمانه هر دوره ای، در خلق، پذیرش و یا رد آثار ادبی تاثیر فراوان دارد. اینکه اثری از نظر فرم ومحتوی، متناسب با روح زمانه اش خلق شود، خواهد توانست جریان فکری زمانه را رهبری و هدایت کند. بررسی جایگاهشاهنامه به منظور نشاندادن تناسب آن با روح زمانه اش و اینکه تا چه اندازه توانسته است با جهان فکری زمانه خود همسوباشد، در شناخت بهتر این اثر ملی بسیار اهمیت دارد. بنابراین در این مقاله سعی شده است با استفاده از نظریه تاریخ ذهنیتعامه، ضمن معرفی الگوهای فرهنگی دوره غزنوی، روح زمانه آن دوره را معرفی کرده و سپس با بررسی الگوهای رفتاری عامه واعیان، به تناسب فرم و محتوای شاهنامه با بستر تاریخی شکل گیری اش بپردازیم. از نتایج تحقیق برمی آید، ظهور شاهنامه ازنظر فرم و محتوی، متناسب با روح زمانه اش بوده است و این همسویی با روح زمانه، در برساخت ها و بازنمایی های گوناگون درپندارهای عامه و کردارهای اعیان ظاهر شده است.

کلیدواژه ها

شاهنامه، دوره غزنوی، روح زمانه، تاریخ ذهنیت ها، فرم و محتوی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.