بهره گیری عمرخیام از قرآن در اشعارش

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: یازدهمین کنفرانس بین المللی مطالعات زبان،ادبیات، فرهنگ و تاریخ
  • کد COI اختصاصی: LLCSCONF11_076
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 108
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا هاتفی اردکانی

مدرس و عضو گروه زبان و ادبیات دانشگاه فرهنگیان یزد

موسی داستان

دانشجوی کارشناسی پیوسته، آموزش الهیات، دانشگاه فرهنگیان یزد

چکیده

هدف از مقاله حاضر تاثیر قران و حدیث براشعارعمر خیام می پردازد. دین اسلام تاثیر زیادی در تمام شئون زندگی ایرانیان به ویژه در عرصه ی ادبیات از خود به جای گذاشته تا جایی که بیشتر کتاب های برجای مانده از پیشینیان را مطالعه کنیم خواهیم دریافت که کمترموضوع ادبی است که مایه خود را از مفاهیم قرآنی نگرفته باشد به گونه ای که بیشتر مفاهیم و مطالب آن ها یا به طور آشکار یا غیر مستقیم مانند کنایه و ابهام به بیان نکته ای حکمت آمیزی از کلام خداوند اشاره شده در این زمینه کافی است که چقدر از آیات و اشارات و عبارات و یا نکات و دستورات دینی و اخلاقی، علمی و سیاسی و.. آورده با شعرهای خود ذهن بشر را به تکاپو انداخته اند. در این پژوهش به این نتیجه رسیدیم که تاثیر قرآن و احادیث بر ادب فارسی بسیار گسترده است، و این تاثیرپذیری شیوه های گوناگون دارد و این که مورد توجه شاعران ونویسندگان قرار گرفته است خیام فیلسوف و ریاضی دان و منجمی چیره دستی است که شهرتش را مرهون طبع شاعرانه و رباعیات بی مثالش می باشد که در فرهنگ شعرش به وفور ردپای فرهنگ دینی و قرآنی موج می زند علی الخصوص فرهنگ معاد باوری «حجه الحق» لقب وی است که در سده قرن پنجم، در شهر نیشابور متولد شد. خیام فیلسوف ، ریاضی دان منجم و ستاره شناسی چیره دستی که در جایگاه علمی اش تاکنون کسی شکی به دل خود راه نداده است. با توجه به این جایگاه رفیع علمی اما آنجه وی را بر سرزبان ها شهره خاص وعام کرده است و نقشی جهانی به وی داده است جایگاه ادبی و رباعیات اوست.

کلیدواژه ها

قرآن کریم ، خیام ، اشعار ،احادیث ، رباعیات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.