بررسی عوامل تاثیرگذار در خانه های سنتی اصفهان در دوره قاجارنمونه موردی: خانه شیخ الاسلام

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: یازدهمین کنفرانس بین المللی مطالعات زبان،ادبیات، فرهنگ و تاریخ
  • کد COI اختصاصی: LLCSCONF11_063
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 101
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فائزه شمشیری

دکتری معماری دانشگاه آزاد اسلامی خوراسگان (اصفهان)

چکیده

خانه های تاریخی عصر قاجار ازجمله آثار قابل توجه این دورهاند که به دلیل ارتباط نزدیک بازندگی روزمره ی مردم گویایویژگی های عصر خود هستند. این خانه ها نه تنها ازنظر پلان و فضاهای معماری دارای اهمیت هستند، بلکه به خاطر تزیینات وآرایه ها و ارزش های فرهنگی نیز بی همتا می باشند. بدین ترتیب، این مقاله باهدف شناخت معماری مسکونی در خانه های قاجاریشهر اصفهان هست. روش تحقیق به گونه تحلیلی و توصیفی بوده و با روش کتابخانه ای و میدانی انجام شده، با تجزیه، تحلیل ومقایسه ی آنها، در ادامه دسته بندی از عوامل فرهنگی و الگوهای طراحی در خانه شیخ بهایی ارائه شده است. درواقع، همانطور کهسازماندهی فضایی جز جدایی ناپذیر معماری سنتی ایران محسوب می شوند، به گونه ای نشانگر نوع کاربرد فضاها، همچنین، نمایانگر تفکر غالب عصر خویش نیز است. هنر معماری با توجه به ضرورت زمان خویش، با عناصر غربی روبرو شده و از خود واکنشینشان داده است. نتیجه ی این واکنش درزمینه ی طراحی معماری بدین صورت بوده که در بسیاری از موارد عناصر وارداتی توانسته اندبا عناصر سنتی ترکیب و هماهنگی ایجاد کنند. در خانه شیخ الاسلام نیز با ا فضاهایی مواجه شدیم که به خوبی بیانگر این موضوعهستند. البته ممکن است در برخی موارد وحدت عناصر کاملا برقرار نشده باشد، اما درمجموع میتوان گفت: هنرمندان این دورهتوانسته اند در ارائه راهکار طراحی معماری این خانه باوجود ترکیب عناصر فرهنگ های مختلف، به وحدت کلی دست یابند .

کلیدواژه ها

عوامل موثر طراحی، خانه شیخ الاسلام، اصفهان.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.