شناسایی و ارزیابی گروداران در حکمرانی منابع آب زیرزمینی (مورد مطالعه: دشت همدان-بهار)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دو فصلنامه آب و توسعه پایدار، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_WSD-9-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 160
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ترانه صرامی فروشانی

دانشجوی دکتری توسعه کشاورزی، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

حمید بلالی

دانشیار، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

رضا موحدی

دانشیار، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

چکیده

درک سیستم های منابع آب زیرزمینی برای حفاظت و نظارت از آنها بسیار مهم است. با وجود مطالعات بسیاری که در زمینه مدیریت منابع آب و مسائل مربوط به آن و امنیت زیستی انجام گرفته است، تلاش برای شناسایی سیستماتیک، طبقه بندی و یا تجزیه و تحلیل گروداران و اهمیت نقش و جایگاه آنان در مدیریت مشارکتی و حکمرانی منابع آب بسیار نادر است. بنابراین هدف این مطالعه شناسایی و درک اهمیت گروداران از نظر قدرت و منافع در حوزه حکمرانی منابع آب زیرزمینی در دشت همدان-بهار می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل کشاورزان بهره بردار از منابع آب زیرزمینی و کارشناسان سازمان های مرتبط با منابع آب زیرزمینی دشت همدان-بهار است. براساس نتایج ماتریس نظرات کارشناسان و کشاورزان، سازمان آب منطقه ای، جهاد کشاورزی و سازمان آب و فاضلاب به ترتیب با میانگین های ۶/۷،۹۳/۳۵ و ۶/۷۷ بالاترین قدرت و همچنین از نظر منافع، کشاورزان، استانداری و اداره کل منابع طبیعی به ترتیب با میانگین های ۶/۹۷، ۵/۵،۱۶/۷ منافع بالاتری دارد. همچنین نتایج آزمون من ویتنی نشان داد تفاوت معنی داری بین نظرات دو گروه از نظر قدرت و منافع گروداران وجود ندارد. از نظر هر دو گروه، بیشترین منافع مربوط به کشاورزان می باشد چرا که به عنوان بازیگران و گروداران اصلی در استفاده و بهره برداری از منابع آب زیرزمینی می باشند، براساس ماتریس گروداران استراتژی های لازم برای هر بخش اتخاذ شد. نتایج این مطالعه می تواند به عنوان درک و شناسایی اولیه گروداران و سپس به عنوان مبنایی برای تجزیه و تحلیل با تاکید بر توسعه برنامه ها و استراتژی های لازم جهت بهبود حفاظت و بهره برداری از منابع آب زیرزمینی مورد توجه و استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

گروداران, منابع آب زیرزمینی, ماتریس قدرت-منافع, گروداران کشاورزی, توسعه کشاورزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.