ارزیابی عملکرد توابع انتقالی برای برآورد منحنی نگهداشت رطوبتی خاک های مختلف با مدل SWRC

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش آب در کشاورزی، دوره: 28، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_WRA-28-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 78
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امید بهمنی

استادیار دانشگاه بوعلی سینا.

بهرام رمضانی

دانشجوی سابق کارشناس ارشد دانشگاه بوعلی سینا.

چکیده

منحنی نگهداشت آب در خاک (SWRC) اهمیت فراوانی درمطالعات مربوط به رابطه آب وخاک،حفاظتخاک،برنامه­ریزیآبیاری،زهکشی،انتقالاملاح،رشدگیاهانوبررسیتنشآبیگیاهاندارد. در این پژوهش عملکرد ۱۰ مدل منحنی نگهداشت رطوبتی خاک مدل (سایمونز و همکاران ۱۹۷۹، لیباردی و همکاران ۱۹۷۹، کمپل ۱۹۷۴، فارل و لارسون ۱۹۷۲، ون­گنوختن ۱۹۸۰، بروکس و کوری ۱۹۶۴، درایزن ۱۹۸۶، نمایی بروس-لاکسمور ۱۹۸۶، توانی بروس- لاکسمور ۱۹۸۶ و روگوسکی ۱۹۷۱) با استفاده از مدل SWRC ۳.۰ بررسی شد و پس از ارزیابی آماری، مدل­های مناسب انتخاب شدند. هفتاد و سه نمونه خاک از چای­کاری­های شهرستان لاهیجان در استان گیلان جمع­آوری، کلاس بافتی آنها تعیین و گروه­های بافتی از هم تفکیک شدند. مقدار رطوبت در هشت پتانسیل ماتریک مختلف اندازه­گیری شد. با محاسبه شاخص­های آماری ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) ، شاخص آکائیک (AIC)و ضریب تبیین () ، کیفیت برازش مدل­ها مشخص گردیدند. نتایج نشان داد در همه­ی کلاس­های بافتی مدل سایمونز و همکاران با حداقل خطای (RMSE) (از ۰۱۳۶/۰ تا ۰۳۰۷/۰ cm۳.cm-۳) و کمترین ضریب آکائیک برابر با ۱۲۸۰- و حداکثر ضریب تبیین (از ۹۶/۰ تا ۹۸/۰) و مدل توانی بروس- لاکسمور با حداکثر خطای (RMSE) (از ۰۳۷۲/۰ تا ۰۸۸۱/۰ cm۳.cm-۳) و بیشترین ضریب آکائیک برابر با ۸۷۹- و حداقل ضریب تبیین (از ۸۱/۰ تا ۹۲/۰)، به ترتیب بهترین و ضعیف­ترین عملکرد را داشتند. مدل لیباردی و همکاران نیز بعد از مدل سایمونز و همکاران عملکرد قابل قبولی داشت و بهتر از سایر مدل­ها شبیه­سازی را انجام داد. به همین دلیل، استفاده از مدل سایمونز و همکاران و مدل لیباردی و همکاران برای خاک­های شهرستان لاهیجان توصیه می­شود. 

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.