بررسی رابطه دین داری با دو نوع فرهنگ سیاسی مشارکتی و دموکراتیک
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: فصلنامه مطالعات راهبردی بسیج، دوره: 19، شماره: 71
- کد COI اختصاصی: JR_BSRQ-19-71_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 162
نویسندگان
استادیار علوم سیاسی دانشگاه اصفهان
دانشیار علوم سیاسی دانشگاه اصفهان
کارشناسی ارشد علوم سیاسی دانشگاه اصفهان
کارشناسی ارشد علوم سیاسی دانشگاه اصفهان
چکیده
نظریه پردازان با توجه به چارچوب نظری شان، نقش متفاوتی برای دین در فرآیند گذار به دموکراسی قائل شده اند. نظریات شکل گرفته الگوهای غربی، تحقق دموکراسی غربی در جوامع برخوردار از فرهنگ اسلامی را امری بعید می دانند؛ اما روشن است که هرچند دین مبین اسلام با دموکراسی غربی، سازگاری ندارد ولی اگر مقصود از توسعه سیاسی، مشارکت شهروندان در فرآیندهای سیاسی باشد، این دو مفهوم باهم سازگار هستند. مطالعه حاضر نیز در همین راستا، باهدف بررسی تاثیر دین داری بر روی فرهنگ سیاسی دموکراتیک (منطبق با ارزش های غربی) و فرهنگ سیاسی مشارکتی (منطبق با ارزش های اسلامی) انجام گرفته است. اطلاعات این تحقیق با استفاده از ابزار پرسش نامه در چارچوب روش پیمایشی در بین کلیه شهروندان شهر اصفهان در سال ۱۳۹۴ با نمونه تصادفی ۳۳۹ نفر انجام شد. یافتهها نشان می دهد با افزایش دین داری از میزان فرهنگ سیاسی دموکراتیک در بین افراد، کاسته می شود؛ به عبارت دیگر، فرهنگ سیاسی دموکراتیک در بین افرادی بالاتر بود که از دین داری کمتری برخوردار بودند. از سوی دیگر، فرهنگ سیاسی مشارکتی در بین افرادی که از میزان دین داری بالاتری بودند، بیشتر بود و دین داری، تاثیر مثبتی بر روی فرهنگ مشارکتی در بین شهروندان داردکلیدواژه ها
فرهنگ سیاسی دموکراتیک, فرهنگ سیاسی مشارکتی, مردم سالاری دینی, شهروندان اصفهاناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.