برهمکنش تنش آبی و کودهای محتوی روی، منگنز و بور بر عملکرد وکارآیی مصرف آب چغندرقند

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش آب در کشاورزی، دوره: 26، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_WRA-26-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 192
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیازعلی ابراهیمی پاک

موسسه تحقیقات خاک وآب

مهرزاد مستشاری محصص

استادیار پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی قزوین؛

چکیده

اینتحقیق با هدفبررسیاثرتنشآبیومقادیرمختلف  کودهای روی، منگنز و بور بر اجزاء عملکردو کارایی مصرف آب  چغندرقند به صورت فاکتوریل در قالب بلوکهای کامل تصادفی با دو فاکتور دور آبیاری و سطوح مختلف کودی درسه تکرار به مدت سه سال در قزوین اجراء گردید. فاکتور دورآبیاری در چهار سطح شامل۶، ۹، ۱۲و ۱۵روز( تیمارهای E۱ تا E۴ )و فاکتور سطوح کودی در۳ سطح شامل مصرف کود بر اساس آزمون خاک (۳۰کیلوگرم درهکتار اسید بوریک،۴۰کیلوگرم در هکتار سولفات روی و۳۰کیلوگرم در هکتار سولفات منگنز)،۳۰ درصد کمتر از توصیه کودی(۲۱کیلوگرمدرهکتار اسید بوریک، ۲۸ کیلوگرم در هکتارسولفات روی و۲۱ کیلوگرم در هکتار سولفات منگنز)، ۳۰ درصد بیشتر از توصیه کودی (۳۹کیلوگرمدرهکتاراسید بوریک،۵۲ کیلوگرم سولفات روی و ۳۹ کیلوگرم در هکتار سولفات منگنز) به ترتیب تیمارهای F۲,F۱ و F۳  بود. نتایج تحلیل آماری عملکرد ریشه چغندر قند نشان داد که بین سطوح آبیاری و سطوح مصرف کودهای روی، منگنز و بور در سطح ۵ درصد اختلاف معنی­داری وجود دارد و عملکرد ریشه درسطح آبیاری ۶ روزه و ۳۰ درصد بیشتر از توصیه شده با مقدار ۶۴۶۹۶ کیلوگرم درهکتار بیشترین و در سطح آبیاری ۱۵ روزه و ۳۰ درصد بیشتر از توصیه با مقدار ۴۱۷۳۶ کیلو گرم  کمترین مقدار را داشتند. میانگین عملکرد ریشه در سطح  ۳۰درصد کمتر از توصیه کودی  نسبت به سطوح دیگر  بیشتر شد. لیکن میزان درصد شکر در سطح توصیه کودی بیشتر بود. در شرایط آبیاری با دور ۶ روزه، با  افزایش مصرف کود، عملکرد ریشه افزایش یافت .بر اساس نتایج این تحقیق، چنانچه شرایطتنش آبی اتفاق بیافتد، لازم استاز مصرف کود بیشتر از توصیه شده، خودداری کرد.مقدار آب مصرفی در سطوح آبیاری ۶، ۹، ۱۲و  ۱۵ روزه به ترتیب برابر با ۹۶۵۹، ۸۱۰۴، ۶۶۷۷ و  ۵۳۹۸ متر مکعب در هکتار بود. بیشترین کارایی مصرف آب آبیاری در دور آبیاری ۱۵روزه درسطح کودی ۳۰ درصد کمتر از توصیه، مقدار توصیه و۳۰ درصد بیشتر از توصیه شده، به ترتیب با۳۹/۸ ،۳۸/۸ و ۷۳/۷ کیلوگرم ریشه چغندر قند بر متر مکعب آب، به دست آمد.

کلیدواژه ها

کم آبی, اجزای عملکرد, عناصر کم مصرف, دور آبیاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.