تعیین نواحی آسیب پذیر برای اجرای سیستم آبیاری قطره ای بر اساس کیفیت آب زیرزمینی با استفاده از ArcGIS

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش آب در کشاورزی، دوره: 28، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WRA-28-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 145
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

چکیده

طراحی دقیق آبیاری قطره ای نیازمند تحلیل کیفیت آب مورد استفاده می باشد که منجر بهبود ضریب یکنواختی می شود. در این پژوهش، پارامترهای آبخوان در شمال استان خوزستان ارزیابی و قابلیت کاربرد آب زیرزمینی منطقه دزفول- اندیمشک در سیستم های آبیاری قطره ای بررسی شد. به این منظور، از ابزار میان یابی برای پهنه بندی پارامترهای شیمیایی جمع آوری شده از ۱۰۴ چاه عمیق استفاده شد. در ابتدا، برای انتخاب روش میان یابی مناسب مقادیر پیش بینی شده هر عنصر با مقادیر مشاهده ای با استفاده از شاخص میانگین مجموع مربعات خطا مقایسه و درون یابی و تحلیل مکانی داده ها با استفاده از نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیاییدر لایه های مختلف انجام شد. فاکتورهای ارزیابی شامل نسبت جذب سدیمی(SAR)، کل نمک های محلول(TDS)، سختی کل(TH) و شاخص اشباع لانژیلر(LSI)اغلب به صورت مستقیم از داده های تجزیه شیمیایی آب مانند کلسیم، منیزیم، بی کربنات، پتاسیم و سدیم برآورد شد. نتایج نشان داد شاخص اشباع لانژیلر در حدود ۹۰ درصد چاه ها دارای مقادیر مثبت است. سختی کل در بسیاری از بخش های منطقه مورد مطالعه بیش از ۳۰۰ میلیگرم در لیتر (آب خیلی سخت) بود که نشان دهنده خطر بروز گرفتگی در قطره چکان ها و رسوب کربنات می باشد. همچنین، غلظت کل مواد جامد محلول در بخش جنوبی منطقه بیش از ۲۰۰۰ میلیگرم در لیتر بود.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.