بررسی اثرات فاصله و میزان آبیاری بر عملکرد و کارایی مصرف آب آلوئه ورا
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: فصلنامه پژوهش آب در کشاورزی، دوره: 30، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_WRA-30-2_010
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 237
نویسندگان
دانشجوی دکتری مهندسی آبیاری و زهکشی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد.
دانشیار گروه مهندسی آب، دانشگاه شهرکرد.
کارشناس ارشد زراعت، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر.
چکیده
آلوئه ورا (Aloe Vera L.) گیاهی دارویی است که با شرایط آب و هوایی گرم، خشک و کم آب سازگاری خوبی داشته و می تواند در الگوی کشت مناطق گرمسیری جنوب ایران قرار گیرد. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثرات فاصله و میزان آبیاری بر عملکرد و کارآیی مصرف آب آلوئه ورا در منطقه دشتستان بوشهر بود. آزمایش بصورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه فاصله آبیاری شامل دو، چهار و شش روز و چهار ضریب تشتک تبخیر کلاس A شامل ۲/۰، ۴/۰، ۶/۰ و ۸/۰ با سه تکرار و طی دو سال زراعی (۸۹-۱۳۸۸ و ۹۰-۱۳۸۹) اجراء شد. طبق نتایج بدست آمده با افزایش فاصله آبیاری از دو به شش روز تغییرات معنی داری در عملکرد و کارآیی مصرف آب مشاهده نشد. اثرات میزان آبیاری بر میزان عملکرد، تعداد برگ و ارتفاع بوته معنی دار بود و کمترین آن ها مربوط به ضریب ۲/۰ بود، ولی در ضرائب ۶/۰ و ۸/۰ تفاوت معنی داری مشاهده نگردید. با کاهش میزان آبیاری، کارایی مصرف آب بطور معنی داری افزایش پیدا کرد، بطوریکه کمترین آن مربوط به ضریب ۸/۰ و بیشترین آن مربوط به ضریب ۲/۰ بود. بطورکلی برای حصول حداکثر عملکرد (۷/۵ کیلوگرم در بوته)، ضریب تشتک تبخیر ۶/۰ معادل ۶۵۶ میلی متر و برای حصول حداکثر کارایی مصرف آب (۵/۱۵ گرم بر لیتر)، ضریب تشتک تبخیر ۲/. معادل ۸/۲۱۸ میلی متر آب و به لحاظ سهولت مدیریت آبیاری دور آبیاری شش روز توصیه گردید.کلیدواژه ها
نیاز آبی آلوئه ورا, دور آبیاری, تشتک تبخیر, مدیریت آبیاریاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.