چارچوبی برای راهبرد نظام مند نوآوری: مطالعه موردی بخش گیاهان داروئی ومعطر در ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه انجمن علوم مدیریت ایران، دوره: 13، شماره: 51
  • کد COI اختصاصی: JR_IAMS-13-51_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 247
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهمن حاجی پور

دانشیار، دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

حسین خصاف مفرد

دانشجوی دکترای سیاستگذاری بازرگانی، دانشکده مدیریت و حسابداری شهید بهشتی، تهران، ایران

سید محمود حسینی کشکوئیه

دانشیار، دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

غلامحسین خورشیدی

دانشیار، دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

چکیده

نظام نوآوری متشکل از مجموعه­ای از بازیگران و نهادهایی است که برای تحقق کارکردهایی مشخص فعالیت می­کنند. ساختارها و کارکردها دارای اثر متقابل بر یکدیگر هستند و در یک تحلیل نظام­مند و جامع از نظام نوآوری نمی­توان این دو را به صورت مجزا مورد بررسی قرار داد. ساختارهای مناسب، کارکردها را شکل می­دهند و کارکردها نیز می­توانند به تدریج شکل­دهنده ساختارها در نظام نوآوری باشند. علاوه بر این نظام نوآوری همواره با مجموعه­ای از چالش­ها و شکست­های محتمل روبروست. این شکست­ها می­توانند در سه دسته کلی شکست­ ساختاری، شکست بازار و شکست گذار تقسیم­بندی شوند. در این مقاله، سعی شده تا تحلیلی جامع و نظام­مند از نظام نوآوری در بخش گیاهان دارویی و معطر کشور ایران با استفاده از این چارچوب مفهومی سه سطحی ارائه شود. روش مورد استفاده در این پژوهش موردکاوی است که برای جمع­آوری داده­ها از طیف متنوعی از روش ها مانند مصاحبه، مشاهده میدانی، مشاهده مشارکتی و اسناد بالادستی استفاده شده است. نتایج بیانگر آن است که این بخش با شکست­های سیستمی متعددی روبروست که امکان تحقق کارکردهای مطلوب و موردنظر نظام نوآوری را از آن سلب کرده است. در پایان برخی رهنمودهای سیاستی برای رفع این مساله، معرفی شده­اند.

کلیدواژه ها

راهبرد نظام مند نوآوری, نظام نوآوری, تحلیل کارکرد, تحلیل ساختار, تحلیل شکست, بخش گیاهان دارویی و معطر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.