بررسی و نقش عملکرد میراگرهای لرزه ای در سازه های فلزی هنگام زلزله و مقاوم سازی ساختمان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین همایش بین المللی عمران، معماری و شهر سبز پایدار
  • کد COI اختصاصی: CASGC06_096
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 274
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهریار پور ابراهیم اهوازی

کارشناسی ارشد عمران گرایش زلزله

چکیده

سازه ها و ساختمان های سنتی، دارای اجزای اصلی سازه مانند تیرها و ستون ها هستند اما در برابر زلزله های شدید و زلزله های نسبتا قوی مقاومت زیادی ندارند. این ساختمان ها و سازه ها در برابر زلزله، آسیب های قابل توجهی می بینند.از این رو هزینه تعمیر و بازسازی این سازه ها بعد از اتفاق افتادن زلزله زیاد است و برای تعمیر آنها می بایست هزینه های بسیار زیادی را تحمل کرد که اصلا مقرون به صرفه نیست.از این رو با بکار بردن سیستم های انرژی گیر و هدایت نیروهای وارده به ساختمان ها و سازه ها می توان به بهسازی و کاهش خسارات کمک زیادی کرد تا از آسیب به اجزای اصلی سازه جلوگیری نمود. یکی از روش های رایج برای کنترل و غیرفعال کردن زلزله در ساختمان ها، استهلاک انرژی مصالح است. میراگرهای لرزه ای دارای توانایی قابل توجهی هستند به طوریکه می توانند برای سرکوب انرژی ورودی هنگام زلزله به سازه کمک کند.با توجه به افزایش روزافزون دانش لرزه خیری و به تبع آن نیاز با اصلاح ضوابط و مقررات آیین نامه ای و از طرف دیگر انبوه سازه هایی که بر اساس ضوابط آیین نامه های قدیمی طراحی و اجرا شده اند، بررسی رفتاری و تحقیق درباره نیاز این سازه ها به مقاوم سازی لازم و ضروری به نظر می رسد. یکی از روشهای نوین به سازی لرزه ای سازه ها، استفاده از میراگرهای فلز ی میباشد که به علت مزایای زیاد خود نسبت به سایر تجهیزات جاذب انرژی، برای مقاوم سازی قابهای فولادی و بتنی مناسب میباشند. به همین جهت در این تحقیق عملکرد قابهای مجهز به میراگر فلزی ورق مثلثی TADAS که روی بادبند هشتی درون دهانه قابها نصب میشوند و نیز پاسخ سازه به نیروی زلزله، در حالت قبل و بعد از مقاوم کردن آن با این نوع میراگر، مورد بررسی قرار می گیرند. به این منظور سه قاب خمشی فولادی با تعداد طبقات ۵ ، ۱۰ و ۱۵ و پلانی با تعداد دهانه های ۳ و ۵ در دو جهت انتخاب شدند. هدف از نگارش این مقاله بررسی نوع جدیدی مستهلک کننده های انرژی (فلزی جاری شونده) معرفی شود.این مستهلک کننده ها در مهاربند فلزی انواع مختلفی دارد وباعث جذب انرژی زلزله شده و در سازه های مهاربندی قابل نصب می باشد.همچنین در هنگام وقوع زلزله ، عضو مستهلک کننده قسمت قابل توجهی از انرژی ورودی به سازه را باورود به مرحله غیر خطی و تشکیل مفاصل خمیری خمشی ،مستهلک کرده وبدین صورت از ورود دیگر اعضای سازه به مرحله غیر خطی و همچنین کمانش اعضا مهاربند جلوگیری کرده ویا آن را به تعویق می اندازد. نتایج بدست آمده ثابت میکند که استفاده از این روش کارآمد جهت بهسازی ساختمان ها، سبب کاهش پاسخ لرزهای و افزایش شکل پذیری و انرژی پذیری سازه شده و میزان آسیب پذیری ساختمانها را در برابر زلزله کاهش میدهد و از تلفات و خسارات مالی و جانی به مقدار زیادی جلوگیری می کند. همچنین استفاده از این سیستم مقاوم سازی با وجود مزیت هایش، توجیه اقتصادی دارد و هزینه های اضافی مربوط به خرید و نصب تجهیزات این نوع میراگر فلزی پوشش داده میشود.

کلیدواژه ها

سازه های فلزی ،مهاربند ، شکل پذیری ، میراگرها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.