شناسایی و تحلیل پیشرانهای توسعه گردشگری روستایی (مورد مطالعه: شهرستان ارومیه)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه آینده پژوهی ایران، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JIFS-6-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 159
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مژگان قلمی چراغتپه

کارشناسی ارشد دانشگاه تهران

علیرضا دربان آستانه

استادیار دانشگاه تهران ، دانشکده جغرافیا، جغرافیا و برنامه ریزی روستائی

محمدامین خراسانی

استادیار دانشگاه تهران

چکیده

هدف: هدف از پژوهش حاضر، شناسایی پیشران­هایی است که در آینده بر توسعه پایدار گردشگری روستایی منطقه شهرستان ارومیه اثرگذار خواهند بود. روش: در این راستا، روش پژوهش توصیفی – تحلیلی و با رویکرد اکتشافی آینده­ پژوهی صورت پذیرفته است. بدین منظور، برای دستیابی به یافته ­های تحقیق مورد نظر، ابتدا با بهره ­گیری از تکنیک دلفی و با حضور ۲۰ نفر از متخصصان و کارشناسان که به صورت هدفمند انتخاب شدند، پیشران­ها شناسایی و سپس با بهره­ گیری از نرم­ افزار میک مک، روابط و نحوه اثرگذاری و اثرپذیری آن­ها شناسایی شد. یافته­ ها: همچنین از ۴۲ عامل بدست آمده، در آخر ۳۶ عامل در نظر گرفته شد که با توجه به امتیاز بالای تاثیرگذار و تاثیرپذیری مستقیم، در نهایت ۱۲ عامل (میزان درآمد از گردشگری، رقابت­ پذیری، میزان اشتغال در بخش گردشگری، میزان سرمایه­ گذاری در بخش گردشگری، تنوع فرصت های شغلی گردشگران، آگاهی جامعه محلی و گردشگران، حس اعتماد گردشگر، افزایش فرهنگ گردشگرپذیری، تغییر کاربری اراضی در اثر گردشگری، فضاهای گردشگری، تاسیسات زیربنایی، خدمات رفاهی) به­عنوان خروجی میک­مک در آینده توسعه گردشگری پایدار روستاهای شهرستان ارومیه تاثیرگذار هستند. نتیجه­ گیری: در نتیجه، امید است با شناخت توانمندی­ ها و محدودیت­ها، برنامه­ ریزی برای گردشگری روستاهای شهرستان ارومیه روند بهتری به خود می­ گیرد.

کلیدواژه ها

توسعه پایدار, گردشگری, پیشران, شهرستان ارومیه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.