بررسی تاریخی سیر اسلام پذیری ایرانیان و تداوم آیین اسلام در ایران(از ورود اسلام تا قرن چهارم هجری)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس ملی مطالعات مدیریت در علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: SPCONF07_766
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 223
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی رسولی

استادیار گروه تاریخ، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران

مریم سادات موسوی

دانشجوی دکتری، گروه تاریخ، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران

چکیده

یکی از مهم ترین پیامد های حمله اعراب به ایران، آغاز فرآیند اسلام پذیری ایرانیان و گسترش آیین اسلام در جامعه ایران بود. هدف پژوهش حاضر پاسخگویی به این سوال است که فرایند گسترش و استقرار اسلام در ایران از ورود فاتحان عرب تا قرن چهارم هجری از چه مکانیسم علی پیروی کرده است؟ یافته های پژوهش گویای این است که اسلام پذیری ایرانیان تابع سازوکاری چند وجهی بودهاست، به گونه ای که فرایند مذکور در آغاز ورود اعراب، متاثر از بحران اجتماعی فراگیر در ایران، مزایای اجتماعی و اقتصادی و جاذبه های معنوی آیین اسلام بوده، اما از عصر خلفای اموی و عباسی تا قرن چهارم هجری، این جریان عمدتا تحت تاثیر تعاملات فرهنگی و ایدئولوژیکی ایرانیان و اعراب ناشی از پیوستن ایرانیان به جنبش های متعارض با حاکمیت های سیاسی- مذهبی مذکور از جمله خوارج ،شیعیان و علویان بوده است که هر کدام از جنبش های مذکور به نحوی در روند تعامل ایرانیان با فرهنگ اسلامی و استقرار اسلام در ایران نقش آفرینی داشتند.

کلیدواژه ها

اسلام پذیری، ایرانیان، مزایای اجتماعی، جاذبه ی معنوی، جنبش های ضد خلافت، خوارج، شیعیان، علویان.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.