بررسی روند تعداد روزهای یخبندان ایران

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و توسعه، دوره: 13، شماره: 39
  • کد COI اختصاصی: JR_GDIJ-13-39_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 165
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدابوالفضل مسعودیان

محمد دارند

چکیده

در این پژوهش به کمک داده­های میانیابی شده­ی دمای کمینه­­ی ایران طی بازه­ی زمانی ۱/۱/۱۳۴۰ تا ۲۹/۱۲/۱۳۸۲روند تعداد روزهای یخبندان بررسی شد. یک آرایه­ی با ابعاد۷۱۸۷×۱۵۷۰۵ حاصل شد که بر روی سطرها روز و بر روی ستون­ها یاخته­ها قرار داشت[۱]. برای همه­ی  ماه­های سال، تعداد روزهای همراه با یخبندان بر روی هر یاخته شمارش شد. برای شناسایی روند از آزمون ناپارامتری من- کندال و برای محاسبه­ی شیب روند از آزمون خطی رگرسیون به روش حداقل مربعات استفاده شد. بطور کلی نتایج پژوهش نشان داد که در بیشتر گستره­ی ایران، روند تعداد روزهای یخبندان رو به کاهش است. این مناطق بر روی شمال غرب و مناطق پست و هموار نواحی جنوبی، مرکزی و شرق ایران قرار دارد. تنها بر روی درصد بسیار کوچکی از گستره­ی ایران روند مثبت است که بر روی رشته­ کوههای زاگرس و البرز دیده می­شود. در ماه دی بیشترین گستره­ی روند منفی و در ماه اسفند بیشترین گستره­ی روند مثبت تعداد روزهای یخبندان وجود دارد. تعداد روزهای یخبندان ایران در فصل تابستان و ماه خرداد ایستا و بدون روند است.     [۱]- داده­های کمینه­ی دما در این پژوهش از پایگاه داده اسفزاری که توسط مسعودیان تهیه شده است، استخراج شده است.

کلیدواژه ها

یخبندان, تحلیل روند, آزمون من-کندال, رگرسیون, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.