اثر تمرین هوازی تناوبی شدید و تداومی متوسط بر برخی از متغیرهای کنترل گلایسمیک و فتوئین آ در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه فیزیولوژی ورزشی و فعالیت بدنی، دوره: 15، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_OEPPA-15-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 238
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میثم ترابی

گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

بهمن میرزایی

گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

چکیده

زمینه و هدف: تمرین منظم ورزشی از قوی ترین کنترل کننده های بیماری دیابت نوع۲ است که بیشتر آثار ناشی از آن بر سلول ها، به وسیله تغییر در سایتوکاین ها ایجاد می شود. فتوئین آ به عنوان یک هپاتوکاین، با تاثیرات شناخته شده در سوخت وساز کربوهیدرات، متاثر از تمرین ورزشی و احتمالا شدت آن در افراد سالم است. هدف از پژوهش حاضر مقایسه دو نوع تمرین تناوبی شدید و تداومی متوسط بر برخی متغیرهای کنترل گلایسمیک و سطوح پلاسمایی فتوئین آ در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ است.مواد و روش ها: بدین منظور ۴۵ مرد مبتلا به دیابت نوع ۲ (سن و شاخص توده بدنی به ترتیب ۲/۴±۹/۴۵ سال و ۵/۲±۵/۳۰ کیلوگرم بر متر مربع) به صورت تصادفی به سه گروه کنترل، تمرین تناوبی شدید (HIIT) و تمرین تداومی متوسط (MICT) تقسیم شدند. برنامه تمرینی گروه HIIT، شامل چهار تناوب چهاردقیقه ای فعالیت روی چرخ کارسنج ثابت با شدت ۸۵ تا ۹۵ درصد ضربان قلب ذخیره بود که با تناوب های سه دقیقه ای استراحت فعال از هم جدا شده بودند. همچنین تمرین گروه MICT، به صورت ۴۷ دقیقه رکاب زدن با شدت ۶۰ تا ۷۰ درصد ضربان قلب ذخیره بود.نتایج: در هر دو گروه HIIT و MICT، کاهش FBS و فتوئین آ معنادار بود (۰۵/۰> P)، ولی بین گروه های تمرینی تفاوتی وجود نداشت. به طور مشابه HOMA-IR و انسولین نیز در هر دو گروه HIIT  و MICT به طور معناداری کاهش یافت (۰۵/۰ > P) و میزان کاهش این دو عامل در گروه HIIT بیشتر از گروه MICT بود (۰۵/۰ > P). نتیجه گیری: هر دو نوع تمرین HIIT و MICT احتمالا می توانند موجب کنترل بهتر شاخص های گلایسمیک شوند و سطوح پلاسمایی فتوئین آ را کاهش دهند که با توجه به افزایش اولیه آن در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲، رویداد مطلوبی به نظر می رسد. با این حال، در این پژوهش تفاوتی بین دو نوع تمرین در کاهش فتوئین آ مشاهده نشد.

کلیدواژه ها

تمرین ورزشی, چاقی, قند خون, هپاتوکاین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.