بررسی کانی سازی و میانبارهای سیال ذخیره مس لپه زنک، پهنه البرز مرکزی، ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 30، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-30-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 413
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلی فتح اله پور

دانشگاه ارومیه

علی عابدینی

دانشگاه ارومیه

حسینعلی تاج الدین

دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

ذخیره مس لپه­زنک، در ۱۵ کیلومتری شرق تهران و بخش جنوبی پهنه البرز مرکزی واقع است. واحدهای سنگی رخنمون یافته در گستره این ذخیره شامل یک توالی از سنگ­های آتشفشانی و آذرآواری (بازالت، آندزیت، تراکی­آندزیت و توف­ داسیتی و شیشه­ای) مربوط به سازند فجن به سن پالئوسن­- ائوسن پیشین هستند که با توده­های آذرین نیمه عمیق با ترکیب میکرومونزودیوریت- گابرو قطع شده­اند. کانی­سازی مس در این ذخیره، به صورت رگه-رگچه­های کوارتزی (کربنات و باریت) همراه با دگرسانی­های سیلیسی، آرژیلیک، کربناتی و پروپیلیتیک در سنگ­های آندزیت – تراکی­آندزیت رخ داده است. ساخت­ها و بافت­های رگچه­ای و برشی در کانسنگ­ مس­­دار این ذخیره بسیار رایج هستند. کانی­شناسی کانسنگ ساده و شامل کانی­های اولیه پیریت، کالکوپیریت، مگنتیت، هماتیت و روتیل است که با کانی­های ثانویه چون دیژنیت، کوولیت، مالاکیت و ترکیب­های هیدروکسیدی آهن همراهی می­شوند. بررسی میانبارهای سیال برای کانی­های کوارتز و باریت­ موجود در کانسنگ­ مس­دار و رگه­های باریت نشان می­دهد که بیشتر میانبارهای اولیه از نوع دو فازی غنی از مایع (L+V) هستند. بر پایه بررسی­های ریزدماسنجی، دمای همگن شدگی میانبارهای اولیه در کوارتز و باریت به ترتیب ۱۰۰ تا ۱۹۸ و ۱۱۰ تا ۲۰۷ درجه سانتی­گراد است. شوری در میانبارهای اولیه این دو کانی به­ ترتیب گستره تغییراتی از ۸۸/۰ تا ۵۵/۸ و ۹۶/۴ تا ۸۶/۷ درصد وزنی معادل نمک طعام را نشان می­دهد. بر اساس نتایج ریزدماسنجی میانبارهای سیال، سردشدن و رقیق­شدگی سیال­های گرمابی با آب­های جوی دلایل اصلی نهشت کانی­ها در ذخیره مورد بررسی هستند. نتایج بررسی­های زمین­شناسی، کانی­شناسی، دگرسانی و بررسی میانبارهای سیال نشان می­دهند که ذخیره لپه­زنک بیشترین شباهت را به کانسارهای نوع فراگرمایی سولفیدشدگی پایین - متوسط دارد.

کلیدواژه ها

Lapeh-Zanak, copper deposit, epithermal, fluid inclusions, Central Alborz zone, لپه زنک؛ ذخیره مس؛ فراگرمایی؛ میانبارهای سیال؛ پهنه البرز مرکزی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.